29. apríla 2015

Blogopeklo: ukradnutý príspevok

Príjemné popoludnie, priatelia!
Na špinavosti v blogosfére sme si asi už všetci zvykli a hoci by sa to stávať nemalo, stále sa udeje niečo, čo mi enormne dvihne tlak. Poslednou takouto udalosťou bolo, keď som sa dozvedela, že mojej blogovej priateľke Nikkie ukradli článok. Teraz nemyslím len obyčajné inšpirovanie sa recenziou, mám namysli odporne okopírovaný článok, s ktorým si blogerka pri kradnutí nedala ani toľko námahy aby skryla fakt, že článok nie je jej. Neblogujem prvým rokom a tak mi je úplne jasné, že sa takéto veci dejú každý deň.

Prečo však píšem tento článok plný rozhorčenia je, že blogerka-podvodníčka takto zrecenzovala produkt, ktorý dostala v rámci spolupráce. A tu už dámy a páni ide o podvod na všetky strany! Nielen že klame svojim čitateľom, ale sprosto oklamala i sponzora, ktorý jej produkt daroval a takisto zneužila inú blogerku vo svoj prospech tým, že jej ukradla recenziu. O tom, že fotky v recenzii takisto nepatria autorke blogu, asi hovoriť ani nemusím. Velebnosti, jdu blejt!

zdroj obrázku



Aby ste si vedeli urobiť predstavu, do akej miery slečna porušila blogerskú etiku, pripájam vám printscreeny, ktoré som stihla urobiť ešte v čase, kedy ukradnutý článok visel na blogu slečny Nicol v pôvodnom znení. Prvý obrázok je originál článku, ktorý písala Nikkie v polovici februára. Druhý obrázok je z blogu Nicol, ktorá článok bez výčitiek ukradla a vydávala za svoj.



Vy viete, že nepatrím k ľuďom, ktorí by potrebovali očierňovať iné blogerky, avšak čo je veľa to je moc! Keďže sama si zakladám na vybudovaní dôvery so spoločnosťami, s ktorými spolupracujem, je pre mňa dôležité upozorniť firmy na to, že by si aj oni mali dať záležať pri výbere blogerok, ktoré oslovia. Ľahko sa totiž môže stať, že zastúpenie spoločnosti so všetkou dôverou poskytne produkt zdarma a blogerka nielen že sprosto skopíruje článok inej blogerky, ale ešte sa ani neštíti vykradnúť obrázky z iných webových stránok bez toho, aby uviedla akýkoľvek zdroj. A toto má byť spolupráca? Toto má byť recenzia na niečo? Okopírovaný text a obrázky ukradnuté z netu? To ako vážne si tu niekto takto chce budovať blogovú kariéru? Poviete si, čo ma je do toho, veď je to jej blog a jej svedomie...

Avšak čo ma skutočne vytáča je, že presne kvôli takýmto blogerom sa potom ničí meno všetkých poctivých snaživcov, ktorí na svojich blogoch drú mesiace a roky a ktorí sa snažia sami niekam dostať vlastnou prácou. Áno ja viem, že je to rýchlejšie okopírovať niečí článok a nabúchať doňho fotky z netu - bloger ušetrí čas a firma má predsa reklamu, o ktorú jej išlo. Ale je to nehorázne, aby si niekto niečo takéto vôbec dovolil. Sakra, tak my si tu chceme vytvoriť pekný priestor, mať blogosféru ktorá nás bude všetkých baviť, chceme aby aj spolupráce boli na lepšej úrovni ako sú, aby sme sa mohli stretávať na rôznych podujatiach a potom príde niekto a urobí toto? Na facku proste!

Týmto chcem apelovať aj na spoločnosti, aby si skutočne dávali pozor na to, akých blogerov oslovia na spolupráce. Správnemu blogerovi by malo ísť v prvom rade o poctivosť - poctivosť voči čitateľom i firmám! Myslím, že je lepšie osloviť menej blogerov, ktorých si spoločnosť bude môcť lepšie preklepnúť, než rozdávať veci na všetky strany a nechať takto oklamať seba i potencionálnych zákazníkov. Samozrejme ja v žiadnom prípade nie som riaditeľ zemegule a nemôžem nikomu hovoriť čo a ako má robiť, avšak skúste sa zamyslieť či chceme vytvoriť blogosféru plnú klamstiev, alebo chceme mať blogy, ktorým môžu čitatelia skutočne dôverovať a teda sa na naše odporúčania produktov môžu aj reálne spoľahnúť?!

Ja som za lepšiu blogosféru a čo vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)