28. apríla 2016

Mojich 10 festivalových must-haves

Nazdárek decká :-)

Do svadby ostávajú už len dva dni, prípravy vrcholia a ja ani neviem, kde mi hlava stojí. Aby som vás ale neochudobnila o článok, sadám si na pár minút k počítaču a spisujem pre vás ďalšie riadky mojich random myšlienok. V najbližších dňoch mám v pláne vyblázniť sa na pár festivaloch a tak som dostala nápad podeliť sa s vami o moje festivalové must-haves. Pevne verím, že počasíčko nám vydrží rovnako krásne ako dnes, no ale keby aj nie, na nálade mi to neuberie. 

A kamže sa to vlastne chystám? Nuž, už zajtra máme na amfíčku menší dvojdňový festival, ktorý pozostáva zo samých pre mňa neznámych kapiel, takže pôjdem očekovať čo sú zač. Vôbec neviem, čo od toho čakať, aké žánre, ale to myslím si vôbec nevadí, som totiž hudobný chameleón. No a v utorok? Tak v utorok to bude proste MEGA! Začína nám máj a to znamená šnúru majálesov. Tu v Prešove bude absolútne vymakaný UNIPO FEST, na ktorom budú okrem iného aj moje dve najväčšie slovenské lásky - Horkýže slíže a Ine Kafe. Kafáčov som naposledy zažila na Dobrom Festivale ešte niekedy pred miliónom rokov. Chalani vtedy oznámili svoj comeback a ja som bola neskutočne šťastná. Veď kto by sa netešil, keby sa kapela jeho detstva dala opäť dokopy, že?! Od tých čias majú chalani za sebou už desiatky koncertov a ja sa teším, že ich opäť zažijem na vlastnej koži. No a Slíže? Kuka a spol. som chcela zažiť už veľmi veľmi dávno, ale doposiaľ mi to nijak raz nevychádzalo, takže budem mať sližácku premiéru. Jupíííí! Už sa neviem dočkať ako si na plné hrdlo uprostred davu zaškriekam spolu s Kukom. Bude to pecka, vážení! Neskôr, keď už bude leto v plnom prúde, určite skočím omrknúť aj ďalšie festivaly, ale úplne dopodrobna to zatiaľ naplánované nemám. Uvidíme čo sa naskytne a kam ma vietor zaveje. Poďme už ale k pointe článku a síce, čo si so sebou na festivaly zvyknem nosiť, bez čoho sa nezaobídem a čo kľudne nechávam doma. 
#1 CA$H
Ha, kto by to bol povedal, že na fesťáku sa vám prachy zídu, že?! No jo. Okrem základnej výbavy akou je lístok na festival a doklady, sú peniaze niečo, bez čoho z domu ani nevychádzam. A pre istotu si nosím dvojnásobok toho, čo si myslím, že budem potrebovať. Predsalen na festivaloch zvyknú byť veci v stánkoch nekresťansky predražené, takže je lepšie mať a neminúť, než nemať a potrebovať. Už som vám hovorila, ako som si kúpila ražniči za 10€? Hej, aj také sa mi už stalo. 

#2 PLÁN AREÁLU, ROZVRH KAPIEL A ČÍSLO NA TAXÍK
Ďalšou pomôckou, ktorú na festivale oceníte od prvého momentu, je plán areálu,  v ktorom sa bude festival konať. Nejde ani tak o to, aby ste trafili k pódiu, nie ste predsa hluchí ani slepí, ale občas sa hodí vedieť, kde sú toalety, bufety, prípadne bankomat a iné vymoženosti. Rovnako skvelé je už doma si pripraviť rozvrh kapiel, ktoré nechcete premeškať. Ja sama si vždy pár dní pred festivalom sadnem k počítaču, vygooglim rozpis kapiel a dopodrobna plánujem. Tiež tak strašne nenávidíte tie momenty, kedy dve vaše obľúbené kapely hrajú súčasne na dvoch rôznych pódiách? Holt, murphyho zákony fungujú na festivaloch excelentne! Ozaj, nikdy nikdy nikdy si nezabudnite do mobilu uložiť telefónne číslo aspoň troch taxi služieb. Hlavne pri veľkých kultúrnych udalostiach je problém zohnať taxík, takže čím viac čísel máte, tým lepšie pre vás ;-)

#3 MIKINA / SVETER / BOTY
Cez deň je síce úžasne teplo, no večer je pre nás teplomilných veľkým trápením. Zo zásady na festivaly nenosím klasickú bundu, pretože sa v nej dosť na prd skáče pod pódiom. Dávam prednosť mikinám s kapucňou (podľa najnovších výskumov amerických vedcov kapucňa zvykne celkom slušne ochrániť jednotlivca pred dažďom) alebo svetrom, ktoré krásne zahrejú, sú mäkké a pohodlné a nijako ma neobmedzujú v mojich tanečných kreáciách. Keď už sme pri tom skákaní v dave - pri onom osudnom koncerte Ine Kafe sa mi podarilo zničiť fungl nové botasky, ktoré som mala asi týždeň. Nebolo to ani tak mojou vinou, ako vinou spolubaviacich sa ľudí, ktorí mi kvalitne poskákali po nohách pri svojich pogo-radovánkach. Nuž a od tých čias si radšej obúvam niečo, za čím si nepôjdem dušu vyplakať, ak to zničím.



#4 KOZMETIKA
Ako správna bad girl ignorujem silné slniečko a nijako sa pred ním nechránim. Ja viem, ja viem, mala by som si so sebou brávať aj opaľovací krém, ale nedokážem si celkom dobre predstaviť, ako sa asi tak budem natierať uprostred davu ľudí, keď do mňa každú chvíľu z každej strany niekto drgá bez ohľadu na vzdialenosť od pódia. Čo mi ale nesmie v kozmetickej taštičke chýbať, je dekoratívna kozmetika. Zo zásady na takéto akcie, u ktorých predpokladám, že sa spotím, nosím vodeodolné produkty. Väčšinou je to len taký ten základ - ľahší make-up alebo BB krém, vodeodolná riasenka a vodeodolná tekutá očná linka, prípadne nejaký ten lesk na pery. Ak hľadáte lacnú vodeodolnú maskaru a vodeodolnú očnú linku, za seba vám môžem odporučiť 24h Pump up Booster Waterproof značky Miss Sporty. Okrem dekoratívky so sebou zakaždým ťahám aj antibakteriálny sprej alebo gél, vlhčené obrúsky a klasické papierové kapesníčky. 

#5 DOPLNKY
Človek by si myslel, že doplnky sú na festivale absolútne zbytočné, ale opak je podľa mňa pravdou. Veď sú to práve slnečné okuliare, ktoré na fotkách zakryjú vaše umreté oči po prechlastanej noci, alebo je to práve ten ľahký šál, pod ktorým môžete pohodlne schovať cucflek od toho sexy týpka z vedľajšieho stanu ;-) A ak ste dobré dievčatko a nič pred svetom ukrývať nepotrebujete, tak vám rôzne doplnky prinajmenšom pomôžu na fotkách oživiť váš outfit. No a kam ich všetky uskladniť? Pre mňa ideálnou voľbou na festival je ruksačik. Nejaký, čo pekne vyzerá a zároveň je praktický. A úplne najsamsuper je, keď si ho môžete ešte aj uzamknúť. Totižto sú veci, ktoré potrebujete mať stále pri sebe (mobil, doklady, peniaze) a uznajte samé - s kabelkou sa (za predpokladu, že nechcete mať nepekné modriny na svojich hnátoch alebo nemáte práve chuť sa každú pol minútu škrtiť crossbody remienkom) pomerne blbo skáče. 
#6 DEKA A KARIMATKA
Pre mňa doposiaľ najväčším zážitkom bolo spať na festivale rovno pod hviezdami. No fakt. Proste sme sa s Marekom vyprdli na nejaký stan, vzali karimatky a deky a užívali si hviezdnu oblohu. Ani nám nevadilo, že okolo nás vkuse niekto chodil. Batohy sme si dali pod hlavu a bolo nám strašne fajn.

#7 LIEKY
Aj keď sa niekam chystáte len na pár dní, nikdy nepodceňujte tak dôležitú vec, akou sú lieky. To, že vás hlava nebolí ako je rok dlhý ešte neznamená, že vás nebude bolieť práve počas festivalu. Len si to dajte dokopy - slniečko na vás praží celý deň, náladu si dvíhate alkoholom, skáčete uprostred spoteného davu ľudí, kde je žalostne málo kyslíka. Lieky sa vám rozhodne zídu, verte mi!

#8 NIEČO POD ZUB
Je veľká šanca, že pitie vám vylejú rovno pri vstupe do areálu, čož podľa mňa nie je vôbec milé, ale aj o tom festivaly sú. Nikto vám však nemôže zabrániť vziať si so sebou aspoň niečo na jedenie. Aspoň na prvý festivalový deň. Odporúčam vsadiť na veci, ktoré nepodliehajú rozkladu, ale zato dodajú dostatok energie. U mňa vyhrávajú keksíky a ovocie.

zdroj

#9 REPELENT
Hej hej, po večeroch a hlavne pri vode môžete očakávať nálet otravných komárov a múch. Tak načo si to ešte sťažovať? Repelent v batohu nezaberie zas tak veľa miesta, ale zato vám spraví obrovskú službu.

#10 TECHNICKÉ VYMOŽENOSTI
Síce je lepšie si festival naplno užiť a nečumieť po celú dobu do mobilu, no predsalen v nejakom kontakte s civilizáciou ostať musíme. Takže prvá technická vymoženosť - mobil. Druhá vymoženosť - foťák. Tretia vymoženosť - externá nabíjačka. Štvrtá vymoženosť - rezervná pamäťová karta do foťáku. No a po piate - baterka aby ste v noci v tých toi-toikách aj niečo videli a predišli nehodám.

Tak a máme to za sebou. Toto je mojich 10 úplne základných vecí, ktoré so sebou na festival rok čo rok ťahám. A bez čoho sa na koncertoch a festivaloch nezaobídete vy? Už viete, ktoré festivaly tento rok navštívite?

8 komentárov:

  1. Konečne pravdivý článok o festivaloch, ktorý uvedie niektorých trochu do reality. :)
    Už ma unavujú všetky tie outfitové články od ľudí, ktorí podľa mňa v živote na fesťák ani nepáchli a píšu o tom len preto, že sa o tom posledné roky všade píše. Síce zákonite vždy to tak byť nemusí, napr. ak by som šla niekam len na deň bez prenocovania tak kľudne aj v líčení by som sa vybláznila... Ale stanovať niekde viac dní a mať na sebe obrovský nános všetkého ako v tých rôznych youtube tutoriáloch? No chcem vidieť, kto by to tam odličoval. :D
    A čo sa týka toho zničeného oblečenia atď, to tiež človek asi pochopí až po prvej návšteve takej udalosti. Vlani som čítala plno komentov v zmysle "americká festivalová móda je taká pekná, len tu stále ľudia chodia v otrasných handrách". Tak ja neviem, ale aj na tej Coachelle sú vyfintené hlavne celebrity a blogerky a neviem si veru predstaviť pogo v nejakých bohémskych šatách. :D
    Čo sa inak týka tých svetrov. Mám takú príhodu. Ja som strašne svetrový človek, takže pre prípad zimy si všade beriem tie. No a pred 2 rokmi som mala na sebe v noci mäkkučký svetrík, boli sme s bývalým v takej čajovni na Pohode a vedľa nás ma nejakí týpci ohovárali, že prečo mám akože v lete sveter... hlavne, že oni boli tiež naobliekaní. :D
    Ja inak chystám podobný článok, trochu inak ladený, tak sa pokúsim aby to nevyzeralo okopírovane. :)
    Ozaj, táto adresa kissed by beauty sa mi zatiaľ najviac hodí k tvojmu blogu, túto si už snáď ponecháš... a inak teda pekné leto ti prajem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím súhlasiť. Na fotkách všetky tie festivaly vyzerajú tak úžasne a baby na nich tak krásne, ale realita je proste iná. Nedá sa byť aj Miss Universe, aj sa cítiť pohodlne aj ostať čistý. Skrátka nemožné! :-D
      Teším sa na tvoj článok, určite si ho prídem prečítať.

      Odstrániť
  2. Moc fajn článek! :) Já se letos asi na žádný festival nedostanu, mám jiné plány, i když aspoň jeden koncert mimo půjdu, ale tyhle tipy se mi už teď vryly do paměti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článek! Už se těším na letní festivaly. Doufám, že jich letos stihnu hodně.
    Beauty by K. - zvu tě na soutěž

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvělý článek!
    Já letos pojedu na Colours of Ostrava, takže se už teď nehorázně těším :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)