12. septembra 2016

Diamond tiramisu pohár

Krásny začiatok týždňa, milí čitatelia!
Už hodnú chvíľu sa chystám podeliť sa s vami o recept na dokonalé tiramisu, ktoré som dosť neskromne nazvala po sebe samej a síce DiamondTiramisu, alebo ak chcete Diamond tiramisu pohár. Ešte pred dvoma rokmi sme si s maminou mysleli, že je na prípravu veľmi náročné a preto sme si ho dávali len v cukrárni. Opak je však pravdou. Nepoznám jednoduchší dezert, ako je práve tento! Aj bez výraznejších kuchárskych schopností ho zvládnete urobiť v priebehu pár minút, nanajvýš pol hodinky, takže prečo za ním chodiť kilometre ďaleko, keď ho môžete mať priamo vo svojej chladničke? Jediné čo potrebujete, je môj jednoduchý, rýchly a overený recept na famózne tiramisu.




Čo budeme potrebovať:
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 kelímok smotany na šľahanie
- 3 vajíčka (oddelíme žĺtky od bielkov)
- 2 balíčky dlhých cukrárskych piškót
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250g mascarpone
-  šálku silnej čiernej kávy
- rum podľa chuti (môže ale nemusí byť)
- holandské kakao na ozdobu

Poznámka pred začiatkom:
- Najskôr si urobíme šálku silnej kávy, aby sme sa neskôr zbytočne nezdržiavali a nečakali kým káva vychladne. Ak chcete, môžete do kávy pridať niekoľko čajových lyžičiek rumu, alebo ho tam proste nalejte od oka - nezabudnite, že viac je v tomto lepšie ako menej ;-)

- Tiež je dobré smotanu na šľahanie aspoň hodinu pred prípravou dezertu vybrať z chladničky, aby sa stihla ohriať na izbovú teplotu, vďaka čomu z nej ľahšie ušľaháte krásne hustú šľahačku. Keď už je všetko ako má byť, môžeme pristúpiť k samotnej príprave tiramisu...

Hor sa do toho:
Pripravíme si tri čisté misky a ručný mixér s metličkami na šľahanie. 
1.) V prvej miske vyšľaháme na hladký krém žĺtky z troch vajec s práškovým cukrom a lyžicou horúcej vody. Odstavíme bokom. 

2.) V druhej miske vyšľaháme šľahačkovú smotanu spolu s vanilkovým cukrom až kým nevznikne hustá šľahačka (čím dlhšie necháte smotanu ohriať na izbovú teplotu - aspoň 18°C, tým lepšie a rýchlejšie ušľaháte šľahačku). 

3.) V poslednej - tretej miske si urobíme z bielkov sneh. Opäť platí zásada čím hustejší, tým lepší. 

4.) Keď máme všetky tri misky pripravené, vrátime sa k prvej mise so žĺtkovým krémom. K tejto žĺtkovej zmesi pridáme vymiešanú šľahačku (2. misa) a na sneh ušľahané bielky (3. miska) a všetko to spolu zľahka vymiešame na krém. Môžete použiť ručný mixér, ale ja radšej používam obyčajnú lyžicu. Krém máme hotový. 

5.) Teraz už len stačí pripravenú formu alebo dezertné poháre vystlať cukrárenskými piškótami. Môžete to robiť dvojako - buď namočíte piškóty do kávy a následne ich uložíte do formy, alebo ich do formy či pohárov naukladáte suché a kávou ich opatrne zalejete. Ja osobne uprednostňujem druhý spôsob, čím predídem tomu, aby boli piškóty rozmočené. Osvedčilo sa mi každú dlhú piškótu zaliať zhruba 1,5 - 2 lyžicami kávy, ale uvidíte sami podľa toho, ako budú piškóty kávu sať. Nie je dobré aby boli príliš suché, no zároveň nechceme, aby v káve plávali, takže skúste odhadnúť zlatú strednú cestu. 

6.) Keď už máme prvú vrstvu piškót položenú a nasiaknutú kávou, potrieme ju zhruba polovicou krému. Rovnakým spôsobom urobíme druhé poschodie - naukladáme piškóty, prelejeme kávou a navrch natrieme zvyšok krému. 

7.) Neostáva už nič iné, než vrch posypať holandským kakaom.  Podľa fantázie môžeme ozdobiť ešte plátkami jahôd či iným ovocím, ale ja to mám radšej v tomto hriešnejšom prevedení bez rušivých vitamínov.

8.) Tiramisu odložíme do chladničky aspoň na 12 hodín (ideálne cez noc), aby krém dobre stuhol a držal svoj tvar. 

Podávame s láskou v srdci ♥ a úsmevom na perách :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)