2. januára 2017

Ako si (správne) vybrať vysokú školu

Zdravím ťa!

Už dlhší čas uvažujem o spísaní pár rád o tom, podľa čoho si vybrať vysokú školu. A myslím, že práve teraz je ten správny čas podeliť sa s tebou o moje postrehy z tejto oblasti. Na čo myslieť pri výbere vysokej školy? Čo všetko brať v úvahu? Je dôležitejšia pracovná perspektíva alebo tvoje zapálenie pre vec? 

Aj keď mnoho mladých ľudí pristupuje k výberu vysokej školy štýlom "pôjdem kam ma vezmú" alebo "je to jedno, hlavne že budem mať titul", voľba vysokej školy by predsalen nemala byť povrchnou záležitosťou. Hoci nikde nie je napísané, že po zvyšok života musíš pracovať v obore, ktorý si vyštudovala, predsalen ti vysoká škola poskytuje lepšiu štartovaciu pozíciu. Jej výber preto rozhodne netreba podceniť.






1. Nevyberaj si školu podľa toho, kam idú tvoji priatelia
Veľkou chybou, ktorú robí nejeden študent je, že si vyberá školu podľa toho, kam idú jeho kamaráti. Ľahko sa tak môže stať, že skončíš na škole, ktorá ťa vôbec nebaví, v očakávaní, že s najlepším kamošom po boku to predsa dáko dáš. Mysli však na to, že kamoš môže po pár semestroch zo školy vyletieť a ty zrazu ostaneš sama študovať niečo, čo ťa nenapĺňa. Rovnako môže nastať situácia, kedy si po mesiaci na univerzite uvedomíš, že toto fakt nie je pre teba a rozhodneš sa zo školy odísť. Nový začiatok na novej škole ťa v takom prípade vyjde na pekných pár stovák, ktoré zaplatíš za prekročenú dĺžku štúdia. Nenechať sa ovplyvniť okolím by preto malo byť samozrejmosťou.

2. Čo ťa baví vs. čím sa uživíš
S predošlým bodom tak trochu súvisí aj bod číslo dva. Pochopiteľne každý z nás má nadanie na iné veci a okruh našich záujmov sa tiež značne líši. A presne podľa toho by sme si mali školu vyberať. Všímavejší čitateľ už z tejto vety vycítil, že zapálenie pre vec staviam nad finančné ohodnotenie. Avšak opäť musím podotknúť, že nemôžeme každého študenta hádzať do jedného vreca, preto neber každú moju radu dogmaticky a prispôsob si ju na svoj konkrétny prípad. Mysli tiež na to, že ak budeš svoju prácu z duše nenávidieť, tých pár desiatok eur navyše, ktoré uvidíš na výplatnej páske, ťa asi dostatočne nemotivuje k tomu, aby si prestala byť každé ráno otrávená ešte pred nástupom do práce. A naopak - ak budeš svoju prácu milovať a budeš ju robiť s nadšením, istotne to povedie k rýchlejšiemu kariérnemu postupu a tým pádom aj lepšiemu finančnému ohodnoteniu.

Aj keď od teba okolie možno bude očakávať, že tvoja vysoká škola bude nadväzovať na stredoškolské štúdium, vôbec tomu tak nemusí byť. Ak si myslíš, že si jediná študentka, ktorá na strednej škole zistila, že ju daný odbor vôbec nebaví, si na omyle! Sú tisíce študentov, ktorí presedlali na celkom inú oblasť. Ja sama som ten prípad a vôbec to neľutujem. Ak si na obchodnej akadémii zistila, že z duše nenávidíš ekonomiku, len ťažko sa budeš cítiť dobre na  fakulte ekonomiky a manažmentu. 

Školu teda vyberaj v prvom rade podľa toho, čo ťa baví. V dobe internetu nie je žiaden problém vyhľadať si stránky jednotlivých škôl a stiahnuť si z nich študijný plán každého ponúkaného odboru. Niektoré školy majú voľne na stiahnutie aj stručný  popis každého vyučovaného predmetu a dokonca aj sylaby. To ti pomôže rozhodnúť sa, či je obsah predmetov rovnako lákavý, ako ich názov (veď predsa všetci dobre vieme, že nie všetko  je zlato čo sa blyští).


3. Uplatnenie
Aj keď je síce pekné, že ťa baví práca s ľuďmi a rada by si pomáhala, mysli na to, že sociálnych pracovníkov je všade dosť a aj preto absolventi tohto odboru prišli o dobré meno. To isté ekonómovia a pár ďalších odborov. Veď sa len zamysli nad tým, aké malé je naše Slovensko a aj napriek tomu má takmer každá vysoká škola ekonomickú fakultu. Načo nám sú ročne tisíce nových ekonómov, keď tu nemáme firmy, ktoré by ich potrebovali? Prejdi si portály s ponukou práce a urob si malý prieskum, o akých pracovníkov je záujem. Iste, o päť rokov môže byť všetkému inak, ale určite je lepšie mať prehľad o tom, s akým odborom máš aspoň malú šancu na úspech. Snaž sa robiť to, čo nerobia všetci ostatní. Snaž sa ponúknuť niečo výnimočné. Samozrejme pokiaľ nie si informatička, tí idú na dračku ako teplé rožky. Skús tiež predvídať, aké odbory by mohli byť potrebné v budúcnosti.

4. Zabudni na bezplatné školstvo
Predposledným, nemenej dôležitým faktorom, ktorý by si mala zvážiť pri výbere školy, je pochopiteľne vzdialenosť od domova. Nejde ani tak o to, či vydržíš pár týždňov bez mamky a ocka. Je to o tom, že so štúdiom stovky kilometrov ďaleko od domova sú spojené s nemalými finančnými výdavkami, ktoré budeš mesiac čo mesiac vrážať do života na internáte. Poplatky za internát sa môžu vyšplhať aj na 1000 eur ročne - okey, aby som ťa nestrašila, v tom lepšom prípade začneš s intrákom za 30€ mesačne, avšak úroveň ubytovania bude zodpovedať presne tejto cene = na izbe vás bude veľa a miesta málo, čo sústredeniu na učenie nijako neprospieva, vybavenie bude staré, zničené a celé to vlastne zvykne byť fujky fujky. Ak čakáš aspoň tretinové pohodlie tvojej detskej izby, skončiť môžeš pokojne aj na cene 100-150€ mesačne. Rovnakú sumu očakávaj aj v prípade, že sa rozhodneš bývať na priváte. K tomu všetkému sa ešte potrebuješ stravovať, obliekať, umývať, cestovať, kúpiť si skriptá a sem-tam sa aj zabaviť a spoločensky unaviť - to sú ďalšie zhruba 100-200-300eurové výdavky každý mesiac. Kto to bude platiť? Štipendium? Rodičia? Alebo ty? Ak si štúdium mieniš platiť sama, treba rátať s možnosťou brigády popri škole. Iste, zohnať brigádu nemusí byť žiaden problém. Ale je potrebné zvážiť, či si ten typ človeka, ktorý dokáže skĺbiť dve tak časovo a psychicky náročné záväzky akými škola a práca bezpochyby sú.

Ono aj keby si študovala v meste, v ktorom žiješ, finančné výdavky sa objavia vždy. Na skriptá minieš každý rok tak stovečku, niečo stojí notebook, niečo stojí tlač všetkých semestrálok, niečo vrazíš do cestovného, do stravovania v jedálni, učebných pomôcok atď., atď...


5. Cestovanie hore-dole po republike
Nie žeby to bolo rozhodujúce, no cestovanie z a do školy môže byť častokrát problémom. Z niektorých obcí nemusíš mať priamy spoj do "cieľovej destinácie" a buďme k sebe úprimné - chcelo by sa ti každý týždeň cestovať 8 a viac hodín vlakom/busom z jedného konca republiky na druhý? Ja som si to zažila v uplynulých piatich rokoch a poviem ti, žiadna sranda to nie je. Priame spoje v niektorých prípadoch ani neexistujú a tak sa musíš vyzbrojiť železnými nervami, pretože občas budeš na prestup čakať aj pár hodín. O meškaniach spojov (spravidla v zimnom období) nehovoriac. Aj keď na druhú stranu musím povedať, že dnes existuje pár skupín na facebooku, kde si študenti vzájomne pomáhajú odvozom autom, takže aj to je skvelé riešenie, ale o tom niekedy nabudúce.

Ako vidíš, faktorov pre výber vysokej školy je hneď niekoľko a všetky sú veľmi dôležité. Preto netreba nechávať výber vysokej školy na poslednú chvíľu. Konieckoncov ide o záväzok na niekoľko ďalších rokov, ktorý ovplyvní celú tvoju budúcnosť.  Je preto potrebné dôkladne zvážiť všetky PRE a PROTI.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)