5. februára 2015

8 populárnych designov pre Blogger

Vítam vás pri ďalšom článku v rubrike Všetko o dizajne! V jednom z predošlých článkov sme sa bavili na tému farebných, veselých designov, ktoré sa hodia pre osobné blogy. Ukázali sme si jednu z mnohých stránok, z ktorej si môžete design pre blog stiahnuť zadarmo a následne ho nastaviť na vašu stránku. Ako blogerka som známa tým, že dávam prednosť výraznejším designom, o čom svedčí aj design môjho blogu. Jednoducho v sebe nosím určitú dávku extravagancie a vytŕčania z davu a to sa odzrkadľuje i v tomto internetovom priestore. Chápem, že pre mnohých z vás to môže byť až príliš výrazné, no ako vždy tvrdím - blog má byť odrazom svojho autora. Je v poriadku, že nie ste na rovnakej vlnovej dĺžke ako ja. Je to prirodzené a krásne, že sme ako ľudia navzájom odlišní a máme radi rôzne veci.

zdroj obrázku



Dnes vám chcem ukázať 8 jednoduchých designov pre blogy, ktoré vám zaručia, že si váš blog čitatelia ľahko zapamätajú a budú sa naň radi vracať. Minimalistické designy i unikátne designy, ktoré sa v dnešnom článku objavia, pochádzajú z populárnej stránky My Blogger Themes, na ktorej nájdete najrôznejšie šablóny od výmyslu sveta pre blogy vytvorené v službe Blogger. Pre tento článok som vybrala jeden design z každého štýlu, ktorý sa na stránke nachádza.

1. Biznis dizajn - v prvom momente si možno poviete, prečo by ste si na blog mali nastavovať biznis šablónu, keď sa zameriavate na DIY návody. Preto musím uviesť veci na pravú mieru - hoci sú jednotlivé designy zaradené do rôznych skupín podľa štýlu, rozhodne sa tohto triedenia nedržte za každú cenu. Na šablonách pre blogy je krásne to, že si ich môžete pretvoriť k obrazu svojmu a tak to, čo je pôvodne určené pre biznis, môže po menších úpravách krásne sadnúť aj na blog s Do it yourself tutoriálmi. Jedinou vecou, ktorú by ste si mali všímať, je samotný vzhľad designu - pokiaľ sa vám páči, choďte do toho! ;-) 

Design, ktorý som vybrala, nesie pracovný názov Business Solutions. Ide o jednoduchý čierno-biely design s hornou lištou pre menu, krásnym animovaným obrázkovým úvodom (slideshow), pod ktorým sa nachádza krátky uvítací textík a nasledujú samotné články zoradené do dvoch stĺpcov. Tento design poskytuje i bočné menu v pravej časti stránky, do ktorého môžete umiestniť odkazy na sociálne siete, kde vás vaši čitatelia môžu podporiť, či napríklad vyhľadávanie a populárne príspevky.


2. Elegantný dizajn  - elegantné dizajny mám veľmi rada. Pôsobia nádherne upravene a milo. Zo širokého výberu, ktorý stránka ponúka, som vybrala dizajn s názvom Allure. Tento dizajn je skutočne nádherný a hoci jeho podstatou je čiernobiela elegancia, dáva priestor i k troške hravosti. Rovnako ako predošlý biznisový dizajn, aj tento elegán ponúka slideshow. Tá slúži ako rýchly prehľad článkov. Pod animáciou sa na jednotlivých stránkach nachádzajú samostatné články. V päte blogu je vytvorený priestor pre fotografie z Instagramu a tiež široký priestor napríklad pre sekciu About the Author alebo okno pre Facebook, štítky či Flickr.


3. Štýl galéria - stále obľúbenejšími sa stávajú dizajny na spôsob akejsi rýchlej galérie, kde sú články prezentované obrázkom a nadpisom. Po kliknutí na ne sa objaví už samotný článok, ktorý ste si zvolili na čítanie. Táto šablóna je veľmi jednoduchá, veľmi čistá, bez zbytočných rozptyľovacích gadgetov. Na hornej lište sa nachádza vyhľadávanie a ikonky sociálnych sietí. Pod nimi nájdete jednoduchú lištu s menu. Dizajn, ktorý ma najviac zaujal je nazvaný Pinfinity.


4. Magazín - ďalším štýlom designov, ktoré stránka ponúka, sú dizajny v štýle magazínov. Pre ukážku som zvolila design Altis, ktorý je veľmi dynamický. Okrem dvoch horných líšt s jednoduchým i vysunovacím menu a ikonkami sociálnych sietí ponúka prehľad článkov v obrázkovej forme s krátkym úryvkom textu. Napravo sa nachádza ďalší menu stĺpec, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Päta blogu taktiež poskytuje bohatý priestor pre informácie najrôznejšieho charakteru.


5. Osobný dizajn - konečne sa dostávam k môjmu obľúbenému štýlu dizajnov a tým sú dizajny pre osobné blogy. Aby som ulahodila aj očiam, ktoré milujú farby tak ako ja, zaradila som do tohoto článku i jednoduchý dizajn v korálovo-bielej kombinácii farieb. Design, ktorý som zvolila sa volá Splendid. Už na prvý pohľad vyzerá veľmi útulne, dievčensky a nežne. Nie je zbytočne preplácaný, no ponúka priestor pre prejavenie osobnosti blogerky. Lišta menu je veľmi jednoduchá, čistá, s obyčajnou i vysúvacou ponukou menu. Bočné menu nachádzajúce sa vpravo je od časti s článkami odlíšené práve príjemným pozadím s jemnučkým vzorom. Celý dizajn vo mne vyvoláva pocit radosti a deň s ním je rozhodne hneď krajší.


6. Portál - v tejto kategórii sa nachádzal iba jeden pre mňa použiteľný dizajn a tým bol Portfolio Blog. Opäť jednoduchá obrázková skladačka s krátkym úryvkom textu a veľmi jednoduchým horným menu.


7. Jednoduché dizajny - zástupcom tejto skupinky bude Simplify dizajn, ktorý okrem horného menu zarovnaného vpravo ponúka tiež bočný stĺpec menu. Články sú zoradené pod sebou a to s veľkým úvodným obrázkom k článku  a krátkym textom. Súčasťou náhľadu článku sú ikony pre zdieľanie článku na sociálnych sieťach. Čo sa mi na tomto designe veľmi páči je, ako sú články od seba odlíšené pridanou farebnou lištou - je to síce len malý detail, ale blog pekne oživí.


8. Unikátne dizajny - a na záver sa opäť dostávame k trochu farebnejším dizajnom, ktoré vytŕčajú z davu o niečo viac než predošlé designy. Za zástupcu tejto skupiny som vybrala design s názvom Pretty Theme. Hoci je dizajn sám o sebe dosť jednoduchý, od ostatných sa odlišuje výraznou ženskou postavou, ktorá oddeľuje stĺpec menu od samotných článkov. Design je celkom pekný, dievčenský s ombré prechodom od svetloružovej do bielej farby, ktorá je pozadím pre články. Tento dizajn si viem kľudne predstaviť na nejakom denníčkovom blogu mladej slečny. 



Na stránke My Blogger Themes nájdete nepreberné množstvo designov najrôznejších štýlov a farieb, od jednoduchých až po tie najzložitejšie. Všetky designy sú na stiahnutie zdarma a všetky si ich pred stiahnutím môžete prezrieť v demo verzii. Využiť môžete samozrejme filtrovanie na základe iných požiadaviek - ja som pre dnešný článok zvolila zaradenie designov podľa štýlu, no kľudne si môžete zvoliť filtrovanie podľa oblasti, ktorej sa týkajú (zvieratá, anime, krása, móda...), štýlu akým sú tvorené (štýl otvorenej knihy, pracovného stola...), podľa počtu stĺpcov (1 stĺpce, 2, 3 stĺpce...) či podľa špeciálnych požiadaviek (vysúvacie menu, slideshow...). Možnosti designov sú už dnes nekonečné, veď len táto stránka ich ponúka vyše 2000 a to už je čo povedať. Navyše sú všetky zadarmo, takže môžte šablóny na blog sťahovať hoc aj celú noc a hľadať tú najlepšiu pre vás a váš blog. Vyberie si ozaj každý ;-)

Aké designy sa vám páčia najviac? A aký design má váš blog?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)