27. marca 2016

Zarámovaný To do list

Hi guys :-)
V uplynulých mesiacoch sa veľmi obľúbenými stali takzvané TO DO LISTY. Môžete si ich kúpiť alebo vyrobiť v rôznych podobách - v papierovej forme, vo forme zápisníkov, aplikácii do mobilu či rôznych rámčekov, ktoré si položíte na stôl. Možností je veľa a dnes si jednú z nich ukážeme.




Najskôr si ale povedzme, prečo je dobré takýto TO DO LIST vôbec mať. Ja osobne som si ho obľúbila veľmi rýchlo a používam ho na každodenné úlohy, ktorými si nechcem zapĺňať diár - napríklad príprava článku, upratovanie domu, zaplatenie účtov atď... Skrátka všetky tie maličkosti, ktoré musíte urobiť, ale nie sú natoľko významné, aby zaberali miesto v diári. Táto TO DO tabuľka je úžasná z jednoduchého dôvodu - vďaka nej máte svoje povinnosti stále na očiach, čo síce môže niekedy pôsobiť dosť depresívne (obzvlášť, ak pred sebou máte náročný deň), ale aspoň vám nič nevyfučí z hlavy a urobíte všetko, čo v daný deň urobiť máte. Takisto to môže byť skvelý spôsob, ako sa zbaviť prokrastinácie. Veľkým plusom takéhoto TO DO LISTU je, že sa ľahko sa udržiava. Navyše si ho vyrobíte len raz a viac už nemusíte míňať papier, takže je tiež šetrný k životnému prostrediu. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako si takýto zarámovaný to do list vlastne vyrobiť.


Celý proces zaberie len pár minút a všetky potrebné veci kúpite v bežných obchodoch. Budeme potrebovať:
- rámček na fotografiu s krycím sklom požadovaných rozmerov
- vzorovaný baliaci papier / biely kancelársky papier / farebný papier
- washi pásky či iný dekoračný materiál, ktorým TO DO LIST vyzdobíme
- nožnice
- fixky


Postup výroby je veľmi jednoduchý. 
1. Zo všetkého najskôr odstránime zadný kryt rámčeka na fotografie a podľa jeho veľkosti vystrihneme z papiera rovnako veľký kus, ktorý bude slúžiť ako pozadie TO DO LISTU. Ak ste na pozadie použili biely kancelársky papier, jeho okraje môžete rovnako ako ja ozdobiť washi páskami alebo iným materiálom podľa vášho vkusu. V takomto prípade však nezabudnite v strede nechať voľný priestor, ktorý bude slúžiť ako jednotlivé okienka pre naše úlohy. Ak ste sa rozhodli na pozadie použiť vzorovaný baliaci papier alebo obyčajný farebný papier, nemusíte ho už nijako zdobiť a stačí, ak naňho ešte nalepíte jednotlivé políčka z bieleho papieru pre dané dni. Samozrejme, že ako políčka na písanie môže slúžiť aj jednofarebný papier bez vzoru, ale mne osobne sa najviac páči jednoduchý biely papier, ktorý sa nebije s farebným pozadím. Ak ale chcete mať každý deň v inej farbe, kľudne to tak môžete urobiť.

2. Jednotlivé okienka môžete rozdeliť ako ja, teda iba na dva dni - DNES a ZAJTRA, alebo pokiaľ máte väčší rámček, môžete si rozdeliť políčka od pondelka do nedele. Výborným nápadom sú tiež políčka s označeniami podľa naliehavosti danej úlohy (napríklad URGENTNÉ, DÔLEŽITÉ, MENEJ DÔLEŽITÉ, MÔŽE POČKAŤ). 

3. Na záver neostáva nič iné, než náš TO DO LIST vložiť naspäť do rámčeka. Nezabudnite, že musí byť krytý sklom, na ktoré budeme fixou písať jednotlivé úlohy. Pred založením skla do rámčeku, odporúčam vyčistiť ho klasickým prostriedkom na leštenie skla alebo odlakovačom, aby ste ho zbavili nepekných šmúh a sklo bolo čisté.  Na písanie na sklo používam úplne obyčajné fixky, prípadne centropen. Zotieram ich papierovým kapesníčkom, no rovnako dobre funguje aj látková handrička alebo klasická hubka. Niekedy mi po dlhšom používaní rámčeka po fixkách ostávajú slabšie farebné šmuhy, ktoré vznikli pri zotieraní úloh z TO DO LISTU - tie raz za čas očistím obyčajným odlakovačom naneseným na vatovom tampóne.

No a kam si takýto TO DO LIST vlastne vyložiť?
Ak máte menší rámček, môžete ho mať na stole tak ako ja. Dobre však vyzerajú aj veľké TO DO LISTY, ktoré si zavesíte na stenu a budú pôsobiť ako nejaký obraz. Rovnakým spôsobom si môžete vyrobiť aj iné zoznamy - napríklad nápady na články, blogový plánovač alebo nákupný zoznam, ktorý umiestnite do kuchyne. Ako sa hovorí - fantázii sa medze nekladú ;-)


5 komentárov:

  1. Zajímavý nápad :) Já si všechno píšu do diáře, protože ten mám stále u sebe a můžu kdykoliv do něj kouknout i venku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je takisto dobrý spôsob. Ďakujem za komentár :-)

      Odstrániť
  2. Ďakujem. Pásky sú zo slovenského eshopu Tvorivý Materiál :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)