28. decembra 2012

Charita je skvelá vec


Milé blogerky, ctené čitateľky

ako možno viete, už dlhé roky sa venujem charitatívnej činnosti a preto som sa rozhodla aj prostredníctvom môjho blogu šíriť lásku a dobro medzi ľuďmi. Či už ide o deti v detských domovoch, bezdomovcov alebo o opustené zvieratká, každý z nás môže pomôcť. Nemusíte prispievať veľkými finančnými darmi, úplne postačia aj vaše vyradené veci.





Každá vami vyradená vec môže niekomu inému pomôcť. To, čo sa vám už nepáči, alebo z čoho ste vyrástli, zaiste poteší niektoré z detí v detskom domove. Rovnako môžete detičky potešiť akoukoľvek hračkou, knihou či hudobným CD. Mladé slečny sa určite budú tešiť z darovanej bižutérie a kozmetiky. Pomôžu aj knihy o dospievaní chlapcov a dievčat. Deti v detských domovoch sú rovnaké ako my, ibaže oni nemajú rodičov, ktorí by im kúpili všetko to, čo máme my. Preto môžete prispieť naozaj čímkoľvek. Na internete nie je problém vyhľadať zoznam detských domovov vo vašom okolí, kam môžete veci odniesť.

Zároveň môžete do upratovania šatníkov zapojiť aj ostatných členov rodiny. Veci po mame, otcovi či starých rodičoch môžete venovať na charitu, ktorá sa stará o dospelých ľudí. Často sú to týrané ženy s deťmi, bezdomovci, mládež abstinujúca od drog a alkoholu a mnoho ďalších ľudí, ktorí nemali to šťastie a život sa s nimi nepekne zahral. Viem, že mnohí títo ľudia si môžu za svoj osud sami, no niektorí skutočne neprišli o strechu nad hlavou vlastným zavinením. Nájdite v sebe kúsok súcitu a pomôžte aj im.


Pokiaľ sa medzi vašimi nepotrebnými vecami našli aj nenositeľné kúsky, rozhodne ich nevyhadzujte! Všetky staré handry, ktoré už nie sú vhodné pre ľudí, sa dajú využiť v útulku pre zvieratá. Staré látky či oblečenie sa používa do kotercov pre psy, kúsky kobercov sa dajú dať mačkám do klietok. Darovať môžte aj noviny, ktoré majú dobrú saciu schopnosť, tie sa vždy zídu pri šteniatkách. A ak predsa len máte nejakú tú korunku navyše, môžte zvieratká potešiť krmivom, či už to budú granule, konzervy, cestoviny alebo ryža, ktorú im pracovníci útulku veľmi radi uvaria. Sama som dobrovoľníčkou v mestskom útulku a preto viem, aké je náročné zohnať všetky tieto veci. Neraz som kupovala do útulku vodítka a obojky za svoje peniaze. Verte mi, že všetky veci sa dajú využiť a pri zvieratách to platí dvojnásobne. Ak máte napr. veci po svojom nebohom zvieratku, môžete darovať aj tie. Pelech, klietka, náhubok, obojok, vodítko, hračky, misky na žrádlo a vodu, hrebene, šampóny - to všetko sa zíde.

Pomáhať treba nielen počas Vianočných sviatkov, ale počas celého roka. Nezáleží na tom, či dáte veľa alebo málo. Aj jeden sveter niekoho zachráni pred zimou, aj jedna konzerva žrádla naplní bruško nejakého psíka. Dôležité je len vstať a niečo urobiť. Na záver by som chcela poprosiť ostatné blogerky, ktoré toto čítajú, aby aj oni nabádali ľudí na charitatívnu činnosť a pomohli mi urobiť niečo pre tento svet. Zverejnite na svojich blogoch odkaz na tento článok, alebo spíšte niečo podobné. Prispejte aj vy, určite máte doma nejaké veci, ktoré už nenosíte, hračky s ktorými sa už nehráte a knihy, ktoré už nečítate. Pomôžte mi pomôcť ostatným.

Ďakujem


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)