24. júla 2013

Revolúcia medzi riasenkami? Avon Mega Effects mascara

O tom, že maskara je jednou z najstarších prvkov dekoratívnej kozmetiky možno už viete. Jej vznik sa odhaduje na obdobie 4000 rokov pnl. V tom čase využívali maskaru najmä egypťanky, ktoré sú často na maľbách zobrazené s výrazným čiernym líčením očí. Najznámejším príkladom je Kleopatra. Očné linky a čierna maskara mali za úlohu upútať pozornosť a zvýrazniť krásu ženských očí. V tom čase sa čierne pigmenty vyrábali z ingrediencií rastlinného a živočíšneho pôvodu. Čiernu farbu na oči používali tiež starí Gréci, Babylončania a neskôr aj Rimania. Načas sa používanie maskary a očných liniek vytratilo, ale v období renesancie zažilo v Európe svoj veľký comeback.

zdroj obrázku




Prvé moderné maskary boli tuhé a podobné dnešným kompaktným púdrom či očným tieňom. Vyrábali sa pridávaním práškových pigmentov do lupienkov mydla, čím sa dostala spočiatku prášková forma. V práškovej podobe sa lisovali a tým získali kompaktnú formu. Takéto maskary sa nanášali pomocou vlhkého hrebienka, čím sa uvoľnili pigmenty a lepšie držali na riasach.

zdroj obrázku

Novším typom maskary bola maskara v podobe krémovej náplne v malej tube. Tieto maskary boli obohatené o prídavok prírodných voskov, ktoré mali pozitívny vplyv na ich konzistenciu. Ženy nanášali krémovú maskaru  pomocou štetca. To však bolo komplikované a preto v roku 1960 bol vynájdený aplikátor ako ho poznáme dnes. Vďaka špeciálnemu tvaru sa na riasy dostala rovnomerná vrstva farby a vyzerali prirodzenejšie.

zdroj obrázku

V súčasnosti sú na pultoch obchodov desiatky druhov špirál, od predĺžujúcich cez zhusťujúce až po špeciálne vodeodolné. V závislosti od požadovaného efektu sa líšia aj kefky riaseniek. Nové moderné hrebienky umožňujú nanášať farbu na riasy pohodlnejšie a hygienickejšie. Popri klasických čiernych a hnedých maskarách sú v dnešnej dobe veľmi moderné riasenky farebné či trblietavé.


Hoci by sa mohlo zdať, že sa už nič nové nedá vymyslieť, na náš trh sa predsalen dostala jedna maskara, ktorá sľubuje revolúciu. Je to špirála Mega Effects od spoločnosti Avon. Zatiaľ čo väčšina špirál má hrebienok pripevnený k vrchnáku, táto maskara pozostáva z troch častí - vrchnáku, špeciálnej kefky a tuby s farbou. Rúčka hrebienku je široká a krátka, štetec je polohovateľný, vďaka čomu si každá žena nájde správny uhol pre líčenie rias.

balenie maskary Avon Mega Effects

hrebienok + zásobník na farbu

maskara Avon Mega Effects

zásobník na farbu

špirála Avon Mega Effects (pohľad zboku)

Štetec riasenky Avon Mega Effects

hrebienok maskary Avon Mega Effects

Vďaka súťaži, ktorú usporiadal Avon, som mala možnosť sa ako jedna z prvých stať súčasťou tejto revolúcie. Riasenku Avon Megga Effects som vyhrala hneď dvakrát - raz na FB kozmetiky Avon a o pár dní aj na blogu Redblackwhite-nelka.

návod na použitie Avon Mega Effects maskary

A aká teda táto revolučná maskara je? Špirála Mega effects od Avonu sľubuje panoramatický objem, intenzívnu čiernu farbu a jednoduché použitie. Riasenka je o niečo menšia ako bežné okrúhle maskary, avšak aj napriek tomu sa s ňou pohodlne pracuje. Vďaka ohybnej kefke môžete nastaviť uhol, pod akým chcete riasy líčiť, čo vám umožní naniesť farbu skutočne na všetky riasy. Hrebienok je tvorený silikónovými štetinami, ktoré sú v dostatočnej vzdialenosti od seba a riasy nezlepujú. Farba sa pohodlne nanáša a rýchlo schne, čím sa vyhnete čiernym šmuhám na viečku. Riasy sú krásne natočené, sú hustejšie a dlhšie. V závislosti od zvoleného uhla sú navyše pekne vytočené aj bez použitia klieštikov na mihalnice. Keďže táto riasenka nie je vodeodolná, ľahko ju odlíčite s bežným odlíčovacím prípravkom. Výdrž špirály by sa dala odhadnúť na 8-10 hodín, takže bohate postačí ranné líčenie.

preview Avon mega effects mascara

5 komentárov:

  1. Jeeej Zuzi, to je pekný článok, veľmi sa mi páči retro fotka Maybelline, tá ma dostala :)) Inak super, že si 2x vyhrala :D Chcela by som toto čudo vyskúšať, všade je toho teraz plno a fakt by ma zaujímalo, ako sa s tým pracuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty historické řasenky jsou boží!!;) Tahle avoňácká mě moc neláká

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky mě dostala ta stará Maybelline, to je fakt pecka :D Konečně článek, kde je ta řasenka pořádně nafocená, nicméně myslím, že zůstanu věrná klasice :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. asi bych neuměla tuhle řasenku používat no :DDD


    http://nikolamills.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tu řasenku od Avonu si musím prostě pořídit:-):-D!
    http://glamourandbeautyforyou.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)