12. augusta 2013

Dovolenka v talianskom Caorle

Leto je čas dovoleniek , zábavy a bláznovstiev vo vode a ani ja som nezaháľala a čvachtala sa v mori. Kde? V Taliansku! Presnejšie na Benátskej riviére, v časti zvanej Caorle. Táto oblasť sa nachádza zhruba 70km od Benátok a pre Slovákov je zatiaľ menej známa. Spolu s letoviskami Bibione, Lido di Jesolo či Porto Santa Margherita sa aj Caorle pýši krásnou 15 km dlhou piesočnatou plážou, ktorú obmýva teplé Jadranské more. Pokiaľ ste zvyknuté na veľké hotelové komplexy, Caorle bude pre vás príjemnou zmenou.

Hotelíky sú tu malé, ale zato veľmi útulné a príjemné. Podniky si držia rodinného ducha vďaka čomu je aj prístup k návštevníkom osobnejší. Už po dvoch dňoch majiteľ nášho hotela vedel, čo si dáme na pitie k úžasným pokrmom, ktoré pre nás s láskou pripravili skúsení talianski kuchári. Nepoznám nikoho, komu by nechutila talianska kuchyňa a za seba môžem povedať, že počas celého týždňa sa nenašlo jediné jedlo, ktoré by vo mne vyvolalo nepríjemné pocity. Práve naopak. Vychutnávala som si úžasné cestoviny na desiatky spôsobov, krásne upečenú rybu či chuť pre nás exotických mušlí. Všetko to bolo krásne naservírované a teda sa najedlo nielen moje bruško, ale i oči.

Mesto Caorle je zaujímavé nielen pre svoje krásne pláže, ale láka aj typickým talianskym nočným životom. Ak sa prejdete po promenáde počas dňa, je takmer prázdna, no ak tam zavítate po večeri, v dave ľudí pocítite tú pravú taliansku atmosféru. Turisti sú tu najviac zastúpení Nemcami a Rakúšanmi, nechýbajú samozrejme Taliani, Česi a Slováci. Ojedinele narazíte na dovolenkárov z Holandska či Francúzska. O tom, že večer to v Taliansku žije, svedčia aj dlhé rady ľudí čakajúcich na svoje stoly vo vychytených reštauráciách a baroch. A keď už sme pri tých reštauráciách, jedli ste niekedy skutočnú taliansku pizzu? Väčšina z nás je zvyknutá na mnoho rôznych ingrediencií, ktoré dávame na naše pizze. V Taliansku je to však inak. Pizze sú veľké, ale ingrediencie na nich sú skromnejšie. K základným pizziam patria samozrejme Margherita či Prosciutto. Slovákmi obľúbené pizze ako Hawaii sa radia v Taliansku k pizzám špeciálnym. Takisto cena pizze je o niečo vyššia ako u nás. Za základnú pizzu zaplatíte zhruba 7 až 9€, špeciálne pizze stoja 10 a viac eur. Za pivo si v lepšej reštaurácií pýtajú 8,50€, na pláži sme za piccolo pivo (2 dl) platili 3€. Na vyššie ceny sa pripravte samozrejme nielen v reštauráciách, ale i v bežných obchodoch. Keďže Caorle je turistickou oblasťou a väčšinu turistov tvoria Nemci a Rakúšania, ceny sú prispôsobené ich platom.




Vyššie ceny však vynahrádza nádherné okolie, mesto je udržiavané v historickom duchu, je tu mnoho pamiatok, ktoré určite oceníte keď si budete chcieť oddýchnuť od pláže. Nespočetné množstvo hotelov sa predbieha v kvalitných službách a zaujímavom programe. Veľmi príjemné bolo večerné sledovanie tenisových turnajov na pešej zóne či živé koncerty v uličkách tohto krásneho mesta. Ak je vaša duša dobrodruh, určite navštívte lagúnu, ktorá sa tu nachádza. Výlet si môžete urobiť aj do neďalekých Benátok či veľmi pekného mesta Jesolo lido. Tu sa nachádza Tropicarium park, v ktorom môžete vidieť 600 živých zvierat od opičiek cez plazy, hmyz až po tučniaky, žraloky, tulene, korytnačky či ryby. Hrôzostrašné je aj stretnutie s Godzillou - najväčším nílskym krokodílom na svete. Strach naháňa svojou dĺžkou 5 metrov a váhou cez 800kg, o veľkých zuboch ani nehovoriac. Trochu menej som sa bála obrovských pytónov, ktoré za sklom vlastne vyzerali celkom milo. Veľmi zaujímavá je aj výstava Abissi Alien world. Exkluzívnym zážitkom pre vás iste bude motýlia záhrada, v ktorej môžete naživo vidieť ako sa motýle liahnu, kŕmia a tiež ich prvé pokusy o let. Podobnou atrakciou je ďalší park s názvom Sealife aquarium, ktorý sa takisto nachádza v meste Lido di Jesolo.


Čo by to ale bolo za dovolenku bez poriadneho bláznenia? V samotnom meste Caorle môžete navštíviť akvapark, ktorý sa nazýva Aquafollie. V Benátkach sa určite zastavte v Aqualandii a ak sa vám to máli a ste naozaj človek, ktorý hľadá adrenalín a skvelé zážitky, vašou povinnou zastávkou by mal byť Gardaland resort.


Povinný by mal byť aj výlet do Benátok, mesta známeho na celom svete. Benátky vás ohúria krásnymi úzkymi uličkami a jedinečnými vodnými kanálmi, po ktorých neustále premávajú gondoly. Majitelia gondol ukazujú svoje postavenie výzdobou svojich lodičiek. Čím zdobenejšia gondola, tým vyššiu úroveň má samotný gondolista a jeho rodina.


Vrátim sa späť do Caorle. Mala som tú možnosť bývať v jednom z posledných hotelíkov, čo som ocenila najmä v noci, keďže som sa občas chcela poriadne vyspať. Navyše sa tento hotelík nachádzal zhruba v strede dlhej pláže, takže som mala blízko do centra mesta, ale i ku krásnemu mólu, kde už od rána vysedávali rybári a predbiehali sa, kto z nich získa krajší úlovok. Na moje prekvapenie sa okolo móla schádzali aj kŕdle labutí, čo tomuto miestu dodávalo ešte romantickejšiu atmosféru.



Pokiaľ sa bojíte, že menší hotel znamená menšie pohodlie, ste na omyle. Hotelíky ponúkajú všetko potrebné a mnohé z nich sú priamo na súkromnej pláži. Tešiť sa teda môžete na čisté a upravené prostredie. Pri prihlasovaní na hotel sme obdržali číslo našich lehátok a slnečníkov na pláži. Na jednu izbu pripadajú dve lehátka a jeden slnečník, ktoré sú v cene pobytu. Chytrý spôsob pridelenia lehátok podľa čísiel zaistí, že vám vaše lehátko nikto neobsadí a teda sa nemusíte stresovať s hľadaním voľného miesta na pláži. Horúci piesok je krásne čistý a na brehu mora sa môžete baviť hľadaním mušličiek. Tých je tu veľká hromada, takže o suveníry z dovolenky máte postarané za pár minút. Voda v mori je čistá a bez rias, sem-tam sa objavia rybičky či malé kraby na brehu.



My sme si užívali pobyt na západnej pláži, no okrem nej sa v Caorle nachádza ešte aj východná pláž, na ktorej stojí malý kostolík. Ten je turistami veľmi vyhľadávaný, ponúka tiež veľmi pekný výhľad na toto malebné mestečko. Okolie kostola je takisto pekne udržiavané, nikde žiadne odpadky ani žuvačky na chodníkoch. Na to sú Taliani hákliví, každých pár metrov vás upozorňuje maľba na chodníku, aby ste udržiavali čistotu.


Na záver vás poteším milou fotkou z obchodíku so sochami a inými dekoráciami. Nachádza sa zhruba v polovici pešej zóny a je naozaj veľký. Za seba môžem povedať, že v ňom mali najkrajšie suveníry, také, ktoré vám urobia skutočnú radosť a nie sú gýčové. Nájdete v ňom vyrezávané sochy z dreva, ale i keramické sovičky či škriatkov a lesné víly. Takisto vám do očí padnú ručne robené doplnky ako sú rozkošné peňaženky a púzdra na foťák či okuliare a zaujme vás aj ponuka voňavých mydiel či vonných tyčiniek. Môj obdiv si zaslúžili aj krásne dekoračné vankúšiky.

Celú dovolenku som si užila a hoci trvala len týždeň, bola to veľmi príjemná skúsenosť. Talianska kultúra je iná ako naša, Taliani sa radi bavia dlho do noci a sú s každým kamaráti. Jedia iné jedlá, počúvajú inú hudbu, žijú v iných domoch a poobede si vychutnávajú siestu. Ich život je príjemný a určite plný zážitkov, ktoré im môžeme len závidieť.

2 komentáre:

  1. Hezké fotky, Já byla v Itálii dvakrát a užila si to :)
    Jsem tvá nová čtěnářka :)
    http://petrusha1992.blogspot.com/ budu moc ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miluju Itálii a strašně tam chci znovu. Zrovna v Caorle jsme kdysi byli s rodičema a ségrou :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)