14. septembra 2016

Vymenila som chemickú farbu za hennu

Ahojte, moje milé!
O mne je známe, že si vlasy farbím už dobrých 10 rokov a takisto, že moje vlasy tým dosť trpia - trápia ma suché, rozštiepené končeky. Až donedávna som si vravela, že pre krásu sa trpí, no pred niekoľkými mesiacmi nastal v mojom myslení zlom a ja som sa rozhodla zmeniť smer mojej cesty. Po desiatich rokoch farbenia vlasov klasickými chemickými farbami z drogérie, som začala objavovať šetrnejšie, prírodné farbenie vlasov. Áno, tušíte správne, začala som experimentovať s hennou. Vlastne som ešte len chcela začať experimentovať...




Z minulosti si pamätám také tie strašidelné historky kamarátok, ktoré hennu skúšali, ale výsledný odtieň bol na míle vzdialený od ich predstáv a očakávaní. Možno sa podobné príbehy dostali aj k vám a preto ste možno aj vy váhali s používaním henny. Na druhú stranu som si vravela, že od tých čias už prešlo pekných pár rokov, prípravky budú určite kvalitnejšie, bude dostupných viac informácii a návodov a konieckoncov som vo farbení vlasov dostatočne skúsená, takže prečo to nerisknúť, že? A tak som niekoľko dní strávila čítaním článkov o henne, pozeraním videí o henne a študovaním fotiek od dievčat, ktoré hennu používajú. Vlastne prvý článok o henne, ktorý som čítala, bol od Moniky a bolo to ešte niekedy v máji. A takisto práve v tomto jej článku som natrafila aj na prvé video o henne, no a potom sa to už len nabaľovalo a nabaľovalo. Informácie som čerpala z viacerých zdrojov, chcela som poznať skúsenosti čo najviac žien a dospieť k záveru, ktorá značka mi bude najviac vyhovovať. Takmer všade som natrafila na hennu značky Henné Color a tak som sa vybrala do mesta zháňať túto konkrétnu hennu. Prvá zastávka bola moja milovaná DM drogéria. Tam som však zistila, že síce hennu majú, ale nie medenú a nie túto značku. Už si presne nespomínam ako sa volá značka henny, ktorú predávajú v DM, ale viem, že to bolo dosť malé balenie a dosť drahé (cca 30g za 5€), no a keďže som sa na internete dopracovala k informácii, že na moju dĺžku vlasov potrebujem +/- 100g henny, ostala som zdesená. Hádam len nebudem platiť za každé farbenie vlasov 15€ ?! No nič, s prázdnymi rukami som kráčala ďalej mestom a vliezla do každej drogérie a každého obchodu so zdravými potravinami a kozmetikou. V niektorých hennu mali, ale zakaždým to bola iná značka, prípadne mali len krémovú hennu a ja som chcela zrovna tú práškovú. Aj ceny boli rôzne, niekde 4€, niekde 10€ a inde dokonca 15€. Ani jedna henna však nemala potrebných 100g. Už som bola zúfalá - hádam si len nebudem objednávať jednu krabičku henny z internetu a platiť kvôli tomu poštovné. Nakoniec mi neostávalo nič iné, než predsalen objednať hennu z internetu. Keďže už nejaký čas spolupracujem s eshopom Bionatural.sk, ktorý predáva hennu značky Henné Color Paris, padla voľba práve na tento eshop. Henna od Henné Color Paris má pre mňa potrebných 100g, je prášková a cena je najlepšia na trhu - 5,90€ za 100g balenie. Ešte som aj vystihla perfektný deň, kedy mali v eshope Happy Hour a poštovné nad 10€ bolo zadarmo. Nakoniec som si teda stejne objednala viac produktov ako som pôvodne mala v pláne (kozmetický maniak sa vo mne nezaprie), ale som za to len rada, lebo som objavila ďalšie super produkty.


Späť k henne. Asi dva dni po objednaní u nás zvonil kuriér s balíčkom a ja som celá natešená študovala produkty. Ešte raz som si prezrela galériu výsledkov PRED a PO farbení hennou a začala som si spisovať, aké ďalšie ingrediencie do henny pridám. Jasné, nemusíte pridať nič len vodu, ale ak rady experimentujete ako ja, môžte pridať citrón, škoricu, červenú papriku, čaj, kávu ... skrátka čokoľvek vám napadne. Vybrané ingrediencie som už mala nakúpené, takže mi nič nebránilo v pustení sa do vlasovej alchýmie. Henny som si objednala dve - jednu medenú a druhú mahagónovú. Ako prvú som pre farbenie vlasov zvolila medenú. Hennu som nasypala do sklenenej misky, pridala šťavu z citrónu, mletú  červenú sladkú papriku, jojobový olej, šípkový čaj, včelí med, mletú škoricu a nimbový prášok. Všetko som to zmiešala dokopy kým som nedosiahla kašovitú konzistenciu. Potom som misku so zmesou prikryla uterákom a nechala asi 3 hodiny odpočívať. Po troch hodinách som si vliezla do vane a zmes henny a ostatných ingrediencií som naniesla na vlasy. Stačilo už len zabaliť hlavu do niečoho teplého (igelit, sáčky, uterák) a čakať niekoľko hodín. Dĺžka pôsobenia závisí od toho, akú intenzívnu farbu vlasov chcete dosiahnuť. V mojom prípade to boli 3 hodiny. Potom som hennu opláchla vodou a z výsledku som bola nadšená. Jediná vec, na ktorú vás musím upozorniť je, aby ste FAKT, FAKT, FAKT použili ochranné rukavice. Ja som tesne pred nanášaním henny na vlasy zistila, že jaksi už doma nemáme žiadne ochranné rukavice a tak som to teda riskla a prvýkrát farbila vlasy bez rukavíc. Veľká chyba! Ešte dva týždne som mala dlane a nechty žlté od henny a celé tie dva týždne som každému vysvetľovala, prečo vyzerám tak ako vyzerám. Bacha na to, dámy! 

Myslím, že na úvod by mojich kecov už aj stačilo, prejdem teraz k fotonávodu na miešanie henny. Len zopakujem, že hennu môžte vymiešať buď len s teplou vodou, alebo do nej môžete pridať rôzne ďalšie ingrediencie. Ja som sa rozhodla pre druhú možnosť. Postup som fotila po každej pridanej surovine aby ste videli, aké množstvá som zhruba pridávala. Nič som nevážila, všetky suroviny som pridávala len tak od oka. Pre zväčšenie stačí kliknúť na fotografie.












Výsledná farba po 3 hodinách pôsobenia medenej henny


Medzi posledným farbením konvenčnou chemickou farbou (používala som ryšavé odtiene) a prvým farbením hennou u mňa prešli asi 3-4 mesiace, na fotke PRED FARBENÍM vidíte, že stopy po ryšavej chemickej farbe na vlasoch už takmer nemám. Henna už pri prvom použití krásne chytila po celej dĺžke vlasov. Výsledný odtieň je presne podľa mojich predstáv. Medená henna sa vôbec nevymývala, naproti tomu po aplikácii mahagónovej henny stále pozorujem mierne vymývanie, avšak určite nie v takej miere ako tomu bolo pri chemických farbách. Hennu používam už niekoľko mesiacov, k tomu som ešte prešla z chemických šampónov a masiek na prírodné šampóny a rôzne bylinné vlasové zábaly, ktoré si miešam z práškov (nižšie vymenované) a už po niekoľkých mesiacoch pozorujem, že vlasy sú hustejšie, menej sa mastia a takisto menej vypadávajú. S hennovaním určite budem pokračovať ďalej. Aj keď sa ma často ľudia pýtajú, či to nie je náročnejšie ako klasické chemické farbenie, ja sa len usmejem a vysvetlím im, že vôbec nie. Hennu si totižto vymiešate v priebehu pár minút, potom na ňu môžete kľudne zabudnúť, pretože bude niekoľko hodín odpočívať, takisto nanášanie henny na vlasy trvá rovnako dlho (a možno aj o kúsok kratšie) ako pri chemickej farbe. Jediný rozdiel je v dĺžke pôsobenia zmesi vo vlasoch, to je pri henne podstatne dlhšie, ale mňa to nijako neovplyvňuje, keďže mám vlasy zabalené niekoľko hodín a popri tom sa kľudne venujem iným činnostiam. Prácnosť ako taká je teda úplne zrovnateľná s bežným farbením vlasov chemickou farbou, budete si len musieť vyhradiť viacej času na dobu pôsobenia, preto odporúčam vlasy hennovať večer alebo v deň, kedy sa nikam nechystáte - niektoré ženy nechávajú hennu pôsobiť po celú noc, pretože u henny platí, že čím dlhšie ju vo vlasoch máte, tým blahodarnejší je jej účinok na ne.

Myslím, že všeobecné informácie o henne vám tu dávať nemusím, konieckoncov je ich plný internet, takže vám poskytnem aspoň odkazy na články a videá, z ktorých som čerpala informácie ja. Väčšinou to sú výhody a vplyv henny na vlasy a ich rast, ako henna funguje a jej porovnanie s chemickou farbou, niečo o odtieňoch henny, ako pracovať s hennou, rôzne tipy a triky pri aplikácii a podobné užitočné infošky. Ak s hennou ešte nemáte skúsenosť, rozhodne odporúčam preštudovať si všetky tieto články a pozrieť si videá, určite vám to pomôže lepšie sa pripraviť na prvú aplikáciu a tiež budete vedieť, čo od henny môžete čakať.

AKÚ HENNU POUŽÍVAM A ČO DO NEJ PRIDÁVAM:


ČLÁNKY O HENNE, KTORÉ MI POMOHLI:
Henna na vlasy: Čo je henna


VIDEÁ O HENNE, KTORÉ MI POMOHLI:
Cheryl DeLarge: Ako zafarbiť vlasy hennou? | tutorial + info


GALÉRIA PRED A PO FARBENÍ VLASOV S HENNOU + TIPY OD ZÁKAZNÍČOK
Bionatural: Henna galéria


20 komentárov:

  1. To ti teda fakt pekne chytilo, ja som práve tiež počula samé negatívne názory na hennu, tak dobré vedieť, že to nemusí vždy dopadnúť zle. Ja tiež by som rada pomaličky prevažne prechádzala na tie prírodné veci, okrem všetkých tých pozitívnych vecí ako ochrana prostredia atď. mi aj pripadá, že taká kozmetika oveľa krajšie vonia. :D Aj napr. odkedy používam prírodné mydlo na tvár, nemám vôbec akné. Len tiež farbím vlasy chemickou farbou a bála som sa práve toho prechodu na hennu. A hádam by nejaká červená chytila na moje vrabčie hniezdo, dosť tmavé mám vlasy. :) Ale na tvoje prírodné vlasy ten tvoj odtieň chytil fakt dosť výrazne! Páči sa mi ešte, že píšeš, že sa henna pomalšie vymýva.. ja som ešte rozmýšľala vyskúšať farby typu Manic Panic alebo Directions, ktoré by mali byť tiež neškodné, len tie skúsenosti o tom ako sa to strašne vymýva, ma asi odradzujú.
    Vlastne okrem henny mám ešte divný pocit z prechodu na prírodné šampóny, z drogérie som mala po všetkom splihlé spadnuté vlasy okrem head and shoulders, tak nič iné už roky nepoužívam - ale zase verím, že aj prírodné šampóny už pokročili dobu a je aj viac z čoho vyberať. Len to bude ťažké nejakým začať. :D
    Inak podľa tých zdrojov na konci článku mi pripadá, že máme asi podobnú vlastnosť, ja predtým než niečo urobím, si tiež o tom načítam najmenej 10 článkov. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten prvotný strach to je veru pecka, ale predsalen doba pokročila a aj produkty sú kvalitnejšie. Ja mám našťastie dosť svetlé vlasy, tak to chytilo perfektne, až som prekvapená, že je farba tak výrazná akoby to bola klasická chemická farba. Skús si pozrieť galériu na Bionatural.sk, možno že tam budú kočky s podobnými vlasmi ako máš ty, tak si budeš vedieť predstaviť čo ti henna asi vykúzli. Inak čo sa týka prírodných šampónov, tak mne osobne najviac vyhovuje Ponio z tých tuhých a z klasických tekutých teraz používam Insight a ten je ozaj skvelý, krásne ľahký a úžasne vonia.

      Odstrániť
  2. Henna je skvelá, objavila som ju kedysi dávno. Farbila som sa takisto na medenú, teraz len podčiarkujem svoju hnedú orieškovou Sante, do henny zvyknem pridávať škoricu, tá sťahuje červený odtieň a občas aj esenciálne oleje alebo amlu.

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som dlhé roky používala konvenčné medené farby, takže som veľmi rada, že som mohla prejsť na prírodné farbenie vlasov a aj u henny dosiahnuť požadovaný odtieň. Pravdupovediac som veľmi prekvapená, že na mojich vlasoch tak krásne chytá, keďže všade počúvam, že henna nefarbí, henna len tónuje, myslela som, že to skutočne bude omnoho slabšie, ale čím viac fotiek iných žien som pozerala, tým viac som bola odhodlaná to vyskúšať a naozaj neľutujem. Vlastne ľutujem len že som s používaním henny nezačala už skôr. :-)

      Odstrániť
  3. Hennu na vlasy mám moc ráda, už se s ní barvím asi 2 roky, je fakt, že na tmavých vlasech ten rozdíl před a po není tak výrazný, spíš to jen tónuje, ale mě to stačí. Jde mi hlavně o to, aby byly vlasy zdravé a po henně se navíc nádherně lesknou.

    FitBlogies

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa hrozne baví ako sa tie farebné tóny opticky menia v závislosti od svetelných podmienok. A lesk vlasov môžem len potvrdiť. :-)

      Odstrániť
  4. Ona se henna nevymyva, ale odrusta s vlasy. Ja bych si na hlavu nedala zadnou barvu, max az bych zacinala sedivet. Dokud to vlasy nepotrebuji, nechci je zbytecne nicit, pripadme obalovat ..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, čistá henna (teda medená) sa z vlasov nevymýva, to je pravda, to píšem aj v článku. Ale farebná henna (napr. spomínaná mahagónová), teda zmes henny a ďalšej rastliny, ktorá sa pridáva pre dosiahnutie iného než medeného odtieňu, sa už vymýva, ale stále je to v menšej miere než chemické farby. Henna je práve v tomto geniálna, že vlasy neničí, práve naopak, výrazne im prospieva. Škoda, že som sa neodvážila vyskúšať ju už pred rokmi.

      Odstrániť
  5. Ja hennujem uz skoro rok, sice som asi dvakrat medzi to dala narychlo aj chemicku farbu z "casovych" dovodov ale tiez som spokojna. Farba krasna, vzdy mam taku ako chcem - peknu hnedu, cize nechyta kazda farba do hrdzavej ako si kazdy mysli a vlasy su zdravsie, hustejsie a samozrejme menej padaju aj sa menej mastia ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa prvýkrát strašne bála ako mi to chytí, keďže som počula tiež z mnohých strán nespokojné názory ohľadne výsledného odtieňa. Ono je pravda, že veľa závisí od konkrétnych vlasov a toho, čo si človek do henny priemieša a ako dlho nechá hennu pôsobiť. Je to skutočne "tak trochu alchýmia", ale mňa to hrozne baví a som rada, že som to vyskúšala. Už by som sa k chemickej farbe nevrátila keď vidím, že henna krásne chytá, nevymýva sa a hlavne vlasom neskutočne prospieva už po prvom použití.

      Odstrániť
  6. Chytla ti pěkně :)

    Já hennu nepoužívám, ale kamarádka nao. Mám raději ozkoušenou přírodní barvu Manic Panic, kterou používám poslední rok (mám info ohledně barvy a barvení na blogu) :D :)

    INKA – focení, líčení, poledance, lifestyle a další!

    Giveaway na září 

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, sama som prekvapená, že chytila rovnako dobre, ako zvyknú chytať klasické chemické farby na vlasy. Manic Panic poznám len z počutia, ale doposiaľ som nepoznala nikoho, kto by ju používal takže ďakujem za odkaz na blog, určite si články prečítam.

      Odstrániť
  7. wow krásne to máš!! I keď ja som si hennu až tak nemiešala, používala som priamo prášok z krabičky. Ja som s hennou práve skončila, lebo som mala z nej vysušené vlasy a také moc na hippie štýl :D
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka. Mne našťastie henna vlasy nevysušuje, keďže do nej dávam aj olej a vlastne oleje používam aj do vlasových zábalov, ktoré si robím tak raz-dvakrát týždenne. :-)

      Odstrániť
  8. Wow, chytlo ti to krásně! Ráda bych viděla fotku, kde jsou vidět vlásky celé :)

    BLOND SITE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Veru, aj som nafotila pár záberov celých vlasov, ale foťák to nie a nie zachytiť v reálnom odtieni, takže som musela improvizovať aby som dosiahla čo najdôveryhodnejšiu fotografiu odtieňu, preto len záber časti vlasov. Ale môžeš si kľudne predstaviť tento odtieň na celej hlave :D
      Asi o mesiac-mesiac a pol po prvom farbení medenou hennou som farbila vlasy aj odtieňom mahagón, takže boli ešte o kúsok červenšie, no mahagónová henna sa mi viditeľne vymývala, takže mám teraz vlasy paradoxne ryšavšie ako z čiste medenej henny :-D
      Pošlem ti aktuálnu fotku na FB do súkromnej správy.

      Odstrániť
  9. Barvím si vlasy už skoro 4 roky, asi. A pokaždé, když si vlasy barvím sama, než když přijdu od kadeřnice. Po minulých zkušenostech k ní ani nepáchnu, max. ostříhat konečky! :)
    Barvu doporučuji od Syoss, ale hlavně ne Palette, ty hodně hodně ničí vlasy a neznám žádnou holku, co by ji chytla normálně, že by s ní byla spokojená.
    Moc zajímavý článek. A hlavně zajímavý a pěkný blog! Dávám do odběru :)))
    http://coffeevee.blogspot.cz/
    Vee

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už chemické farby používať nechcem, veľmi mi zničili vlasy. Okrem toho mením postupne všetku chemickú kozmetiku za prírodnú, takže ostávam verná henne.

      Odstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)