29. apríla 2017

Ako si doma vyrobiť prírodný šampón z mydlových orechov

Ahojte, moje milé :-)
Po dlhých mesiacoch bez článkov vás znova vítam na mojom blogu. Ak ma sledujete na instagrame, určite vám neuniklo včerajšie krátke video z mojej kuchyne. Výnimočne som však nevarila večeru. Čo to teda v tom hrnci bolo? O to sa s vami podelím v dnešnom recepte.




Som si istá, že takmer každá z nás aspoň raz za život bojovala s výberom šampónu. Buď sú plné chémie, rýchlo sa nám po nich mastia vlasy, máme z nich lupiny, nerobia to čo sľubujú alebo nám skrátka len nevoňajú. Ja som tak trochu mix všetkých týchto problémov a to bol aj dôvod, prečo som po rokoch chemického umývania vlasov prešla na prírodné šampóny. Skúšala som rôzne tekuté šampóny na prírodnej báze, potom tuhé šampóny (tzv. šampúchy/šampuky) rôznych značiek až som sa nakoniec začala pohrávať s myšlienkou no poo. Verím, že o metóde no poo ste už zaiste počuli, ale ak nie, tak zjednodušene povedané, ide o metódu umývania vlasov, pri ktorej nepoužívate klasický šampón. Pri metóde no poo (názov odvodený od "NO shamPOO", teda "bez šampónu") si vlasy umývate napríklad len čistou vodou, rôznymi octovými oplachmi, indickými práškami, ílom, sódou bikarbónou alebo čímkoľvek, čo doma nájdete. Jednou z možností je použiť tzv. mydlové orechy. A práve tie som včera použila ja.

Mydlové orechy sú úžasné vďaka svojmu univerzálnemu využitiu - už neraz som vám spomínala, že ich môžete využiť pri praní prádla, na výrobu čistiacich prostriedkov do domácnosti, ale aj na umývanie vlasov či čistenie pleti. Mydlové orechy (známe aj pod názvami Soap Nuts, Aritha, Reetha alebo po latinsky Sapindus Mukorrosi) sa využívajú predovšetkým v Indii, odkiaľ sa k nám dovážajú. Penivé vlastnosti mydlových orechov zapríčiňujú obsiahnuté sapomíny, ktoré sa nachádzajú jednak v šupkách plodov mydlovníkov, ale aj v celej rastline, ktorá ich využíva ako ochranu pred živočíšnymi škodcami. Úvod do sveta mydlových orechov by sme mali za sebou, poďme sa teda pustiť do výroby prírodného šampónu.

Čo budete potrebovať:
- približne 70g mydlových orechov (kúpite napríklad v eshope bionatural.sk)
- 2 šálky vody
- hrniec
- drevenú varešku
- sterilizovanú fľašu



Postup výroby je hádam tá najjednoduchšia vec na svete a ak ste niekedy v živote varili párky, tak zvládnete uvariť aj tento 100% prírodný šampón z mydlových orechov. Tu je návod:

krok 1. - V prvom kroku nalejeme do hrnca 2 šálky vody, ktorú privedieme k varu. Medzitým si navážime 70g mydlových orechov.


krok 2. - Akonáhle voda začne vrieť, dáme do nej mydlové orechy. Vzhľadom k vysokej penivosti mydlových orechov odporúčam byť stále v strehu. Dokážu sa totiž zo sekundy na sekundu premeniť na hrniec plný peny, preto ich treba mať neustále pod kontrolou a regulovať silu plameňa na sporáku.



krok 3. - Vodu s mydlovými orechmi necháme vrieť po dobu 10 minút. Čas od času môžeme premiešať. Po 10 minútach varu sporák vypneme a uvarenú zmes necháme vychladnúť. Keď máme šampón vychladený, môžeme ho preliať do pripravených vydenzifikovaných fliaš.



Vualá, váš vlastný prírodný šampón z mydlových orechov je na svete. Ak by vám príliš nevoňal (áno, mydlové orechy majú dosť špecifickú vôňu), môžete ho obohatiť o rôzne esenciálne oleje, ktoré môžu podporiť priaznivé účinky mydlových orechov na vlasy. Keď už je reč o tom, ako aritha pomáha vašim vlasom, vedzte, že si účinok všimnete už po prvom použití. Vlasy umyté šampónom z mydlových orechov ostávajú úžasne lesklé, hebké a pri dlhodobom používaní si určite všimnete ich rýchly rast. Konieckoncov stačí sa pozrieť na silné a žiarivé vlasy indických žien. Mimochodom, oriešky hneď nevyhadzujte, môžete ich totižto použiť opakovane na výrobu ďalšieho šampónu až kým úplne nezčernajú ;-)


Pri používaní no poo metódy umývania vlasov musíte brať na vedomie, že prírodné alternatívy klasických chemických šampónov neobsahujú SLS látky a preto vo vlasoch penia menej, než ste zvyknuté u konvenčných šampónov. To ale neznamená, že vlasy nečistia. Šampón z mydlových orechov vlasy krásne vyčistí a dokonca ich zbaví aj stylingových produktov. Šampón naneste na mokré vlasy, poriadne premasírujte aby sa dostal naozaj všade, nechajte ho pár minút vo vlasoch pôsobiť a nakoniec klasicky zmyte vodou. Dávajte však pozor, aby sa vám šampón vyrobený z mydlových orechov nedostal do očí, môže to totižto poriadne zaštípať.

14 komentárov:

  1. Wau, tak o tomto som ešte neočula. Vyzerá to ale veľmi fajn! Rada skúšam nové vecičky :3

    * Le blog de la Licorne *

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keďže v tých orechoch aj periem mám ich riadnu zásobu. Musím vyskúšať. Po pravde som ani netušila že aj tak sa dajú využiť. Sama som zvedavá čo to urobí s mojimi mastnými, jemnými a splasnutymi vlasmi. Už som skúšala asi všetky dostupné šampóny a nič.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si veľmi pochvaľujem, takže dúfam, že bude vyhovovať aj tebe. Inak na youtube nájdeš kopec receptov s ďalšími prísadami, napríklad niektoré žienky pridávajú ešte kakaové maslo ^_^

      Odstrániť
  3. Tak tohle vypadá super a zajímavě :) Zrovna na mýdlové ořechy čekám, jsem na ně dost zvědavá. Jsem o nich nikdy neslyšela a objevila jsem je na slevomatu a zdály se mi dost zajímavé. Tak když zbydou, zkusím si udělat třeba i šampon podle tebe. Díky za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Pevne verím, že sa k jeho výrobe tiež dostaneš a budeš s ním rovnako spokojná.

      Odstrániť
  4. pride mi to velmi vtipne, lebo moja mama mydlovymi orechmi perie pradlo a neviem si predstavit to iste pouzit na vlasy :D ale urcite jej tento post ukazem, bude cela bez seba :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prírodné veci sú úžasné vo svojom univerzálnom využití. Ja som v nich tiež najprv len prala, ale potom mi prišlo, že väčšie škvrny majú problém odstrániť, aspoň teda hennu mi z trička úplne nevyprali :-(
      Inak chcem ich začať používať aj na čistenie pleti, sú vraj skvelé na akné a aj na ekzém

      Odstrániť
  5. Jeeej super, sice by som na to bola na to leniva, ale rada si o tom citam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toto je ideálny šampón aj pre lenivých, rýchly a jednoduchý na prípravu, čo viac si priať :D

      Odstrániť
  6. Naozaj super nápad. Po skúškach určite vyskúšam. :) ďakujem za úžasný tip,

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daj potom vedieť, či ti vyhovoval. Nie každému tieto no poo metódy sadnú :-)

      Odstrániť
  7. Je třeba děla šampon před každým mytím nebo nějakou dobu vydrží ve sklenici?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vydrží v chladničke pár dní, ale určite je najlepšie použiť čo najčerstvejší. Záleží ako často si človek vlasy umýva.

      Odstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)