14. mája 2017

Ako si vyrobiť domáci suchý šampón

Príjemný nedeľný večer, krásky moje :-)
Tiež ste tie typy, ktoré si všetko potrebné i nepotrebné ukladajú na pracovnú plochu a keď je už celá zaplnená a neprehľadná, vytvoríte si na nej priečinok s nič-nehovoriacim názvom 123? Ja tento typ rozhodne som! Aj kvôli tomuto môjmu zlozvyku sa uplynulý víkend u mňa niesol v znamení čistenia počítača a triedenia dokumentov. Práve keď som otvorila zložku s názvom "Blogové veci", uvedomila som si, že som vám už dávnejšie sľúbila návod, ako si vyrobiť vlastný suchý šampón zo 100% prírodných ingrediencií. A tak sa teda odvážne púšťam do písania ďalšieho článku. Ako ste už z môjho blogu zvyknuté, ani tentokrát nepôjde o nič náročné ani zdĺhavé. Suchý šampón je pre mňa vecička, ktorú som si nesmierne obľúbila, avšak ktorá je v obchodoch podľa môjho názoru zbytočne predražená a častokrát absolútne neúčinná. V posledných mesiacoch som čas od času siahla po suchých šampónoch od Batiste, ktoré chválili snáď všetky blogerky na planéte. Už som si zvykla, že čokoľvek vyhovuje TOP blogerkám a youtuberkám, ktoré sledujem, u mňa je to absolútna katastrofa. Ani tentokrát tomu nebolo ináč a Batiste u mňa zlyhal na plnej čiare. Aj to bol dôvod, prečo som sa rozhodla vyrobiť si vlastný domáci suchý šampón z ingrediencií, ktoré sú super univerzálne a hlavne dostupné. Nebudem sa viac vykecávať, pusťme sa konečne do toho! 




Čo budeme potrebovať:
- kakaový prášok (pridáva sa na korekciu farby suchého šampónu v prípade, že máte tmavšie vlasy; svetlovlásky ho ale pokojne môžu vynechať)
- mletá škorica
- shikakai prášok
- aritha prášok (prášok z mydlových orechov známy aj pod názvom reetha)
- prášok multani mati
- neem prášok
- miska a lyžička na miešanie
- vhodná nádobka  (ideálne s malými otvormi vo vrchnáku, tá moja je zo stylingového púdru na vlasy Got2B)

poznámka: všetky bylinné ajurvédske prášky sú od anglického výrobcu Ayumi Naturals a kúpila som ich v eshope Bionatural.sk, kakao a škorica sú pochopiteľne z potravín

Postup:
Nuž, mám vám ho vôbec písať? Veď je to nad Slnko jasné - všetky uvedené prášky spolu poriadne premiešajte, nasypte do fľaštičky a uzavrite vrchnáčikom s malými dierkami. Množstvo použitých práškov závisí len na vás  a na tom, koľko suchého šampónu si chcete vyrobiť. Ja som dávkovala z každej ingrediencie 1 čajovú lyžičku.





Domáci suchý šampón používame rovnako ako ten z obchodov - nasypeme si kúsok do dlaní a následne votrieme do vlasov. Hlavu poriadne premasírujeme a prebytočné množstvo vyčešeme kefou. Ak máte vlasy príliš mastné, z receptu vynechajte kakaový prášok.

Mimochodom, takýto suchý šampón je vynikajúci aj na cestovanie a podľa potreby ho môžete kedykoľvek premeniť na mokrý šampón tak, že doňho pridáte potrebné množstvo vody a vymiešate kašu redšej konzistencie. S tou si následne umyjete vlasy ako s klasickým šampónom. Ajurvédske bylinné prášky sú už dlhé stáročia známe pre svoj účinok na vlasy. Vedeli ste, že taká aritha je vynikajúcim kondicionérom pre vaše vlasy a že im pomáha rásť? Indické ženy by vám o tom vedeli rozprávať ;-)

8 komentárov:

  1. Skvelý návod Zuzi! <3 Určite ho vyskúšam, aj keď som si myslela že navždy ostanem verná Batiste oriental :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je super napad :), ja tiez rozmyslam, ze by som si ho vyrobila ( hoci som spokojna aj s tymi z obchodov) len lenivost ma k tomu nikdy nepusti 😀

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenivosť je aj moja temná stránka, ale radšej to volám "nedostatok času". Každopádne práve pre rovnako "zaneprázdnených" ako som ja vymýšľam práve tieto jednoduché a rýchle recepty v štýle "Co dům dal" :-)

      Odstrániť
  3. Tohle je úplně skvělý nápad, ještě jsem o tom nikde jinde nečetla. Já miluju suchý šampón, ale ještě jsem nenašla takový, který by mi opravdu vyhovoval. Tohle zkusím a dám ti vědět, jak se mi to povede!:)

    Tereza z www.cityscape-bliss.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že si z tohoto nápadu taká nadšená. Takisto mám problém nájsť suchý šampón, ktorý by mi vyhovoval. Batiste, ktorý chválili snáď všetky blogerky a youtuberky je podľa mňa hotový prepadák a tak mi napadlo vyrobiť si suchý šampón na mieru. :-)

      Odstrániť
  4. Já si teď jeden ajurvédský práškový šampon pořídila, ale už hotový a je docela fajn :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)