5. októbra 2019

Zero waste odličovacie tampóny - viete koľko stoja, ako sa používajú, ktoré sú najlepšie a ako sa o nich starať, aby vám vydržali čo najdlhšie?


Krásny jesenný večer, moje milé!

Ako sa dnes máte? Dúfam, že vám tá zima za oknami nepokazila náladu a že si k môjmu článku sadáte opäť s úsmevom na perách. Odporúčam spraviť si teplý čajík na zahriatie a pohodlne sa usadiť, pretože dnes si trošku porozprávame o ďalšom mojom obľúbenom produkte, na ktorý nedám dopustiť a tým sú odlíčovacie tampóny. Ale nie len tak hocijaké! Reč bude o ekologickej alternatíve k vatovým tampónikom a to priamo od niekoľkých slovenských výrobcov, pretože si naozaj zaslúžia našu podporu. Tak poďme na to...

Hneď v úvode by som rada spomenula, že zero waste odličovacie tampóny sú dnes už naozaj rozšírené a obľúbené vďaka svojej praktickosti a dostupnosti. Vyrábajú sa vo všemožných farbách, vzoroch, veľkostiach i tvaroch, no a samozrejme z rôznych materiálov a za rôznu cenu. V dnešnom článku sa preto chcem zamerať práve na to, aké sú medzi jednotlivými druhmi odlíčovacích tampónov rozdiely a ktoré sa mi osvedčili najviac. A POZOR! Tešiť sa môžete aj na to, že jedna z vás odo mňa získa štartovací zero waste balíček, vďaka ktorému bude môcť vyskúšať všetky typy odlíčovacích tampónov, ktoré vám dnes predstavím :-)



Ako si vybrať správne zero waste odličovacie tampóny?
Poďme pekne po poriadku a začnime tým najdôležitejším a síce materiálom. Zero waste odlíčovacie tampóny sú v súčasnosti vyrábané najčastejšie zo 100% bavlny, ale stretla som sa už aj s bambusovým froté. Tampóniky môžu byť háčkované alebo šité, hladké alebo s drsnejším povrchom, krásne mäkké alebo naopak tuhšie. Váš výber by mal teda zohľadňovať predovšetkým to, na čo všetko plánujete tampóny používať.

Mne osobne na každodenné použitie najviac vyhovujú šité tampóny z bavlneného úpletu. Sú to napríklad tie, ktoré má v ponuke slovenská značka Two Cosmetics. Tento typ odličovacích tampónov používam naozaj na dennej báze, najčastejšie pri čistení pleti, odlíčovaní a tiež pri nanášaní pleťovej vody. Takže vlastne stále :-D

Tampóniky od 2 cosmetics sú dosť hrubé na to, aby v sebe udržali aj tekutejší produkt, napríklad pleťové tonikum. Vďaka tomu, že sú vyrobené z bavlneného úpletu, sú na dotyk  naozaj jemnučké. Na tampóne si všimnite, že sú jednotlivé vlákna krásne husté. 


Druhou variantou sú tampóny šité z bavlneného froté. Má ich v ponuke napríklad šikovnica Nela, ktorá sa okrem iného venuje aj šitiu krásnych vecičiek pre deti. Jej tampóny sa mi osvedčili najmä pri zmývaní pleťových masiek a to práve kvôli tomu, že bavlnené froté je o čosi drsnejšie než bavlnený úplet. Keďže vlákna pri tomto type zero waste tampónov nie sú tak husté ako pri tom predošlom, neodporúčam tampóny používať v spojení s veľmi riedkymi produktmi, ako sú pleťové vody. Na druhú stranu skvelo si rozumejú s pleťovým mliekom a aj spomenuté pleťové masky sa vďaka ich väčšej ploche z tváre jednoducho zmývajú a následne sa z tampónov hravo vymývajú. Takisto som sa naučila týmto druhom zero waste tampónov odlakovať si nechty. Vďaka svojej drsnosti si poradia aj s odolnejšími lakmi na nechty.

Posledným typom, ktorý mám otestovaný na vlastnej koži, sú háčkované odličovacie tampóny. Vyskúšané mám tampóny z obchodíku Život bez odpadu. Pre mňa je to ale najmenej využiteľný a najmenej vyhovujúci variant tohto typu produktu a to z jednoduchého dôvodu a síce, že na môj vkus sú príliš malé a teda práca s nimi je pre mňa zdĺhavá a úplne mi nevyhovuje. Ďalším faktorom je aj to, že sú dosť tuhé, akoby málo poddajné. K riedkym produktom ako sú pleťové vody sú z môjho pohľadu absolútne nevhodné, keďže produkt sa do nich vôbec nevsiakne a len si tak leží na povrchu. Výrobca síce odporúča pred nanesením pleťovej vody tampón namočiť pod tečúcou vodou, čo by ho malo zmäkčiť a teda zjednodušiť prácu s nim, no ani tento postup mi nevyhovoval. Lepšie si podľa mňa takéto háčkované tampóny rozumejú s gélmi či pleťovými mliekami, sú teda vhodnejšie na odlíčovanie a čistenie pleti. Avšak aj tu musím zdôrazniť, že mi pri odličovaní očí dosť prekážala ich tvrdosť.  Háčkované tampóny síce používam aj naďalej, veď ich predsa nevyhodím, keď ich už teda mám, ale siaham po nich naozaj veľmi výnimočne, hlavne teda v prípade, že mám ostatné tampóny práve v práčke. Veľkou nevýhodou háčkovaných tampónov je podľa mňa to, že z nich produkty len tak ľahko nevymyjete, skrátka musíte ich po použití naozaj hodiť do práčky. Pri predošlých 2 typoch naopak viete tampón veľmi pohodlne vyčistiť aj v rukách za pomoci mydla a do práčky ho teda nemusíte dávať až tak často.


Aký tvar a veľkosť zero waste tampónov si zvoliť?
Nuž, aj tuto je možností hneď niekoľko. Vyrábajú sa okrúhle, štvorcové aj obdĺžnikové zero waste tampóny. Tiež si môžete zvoliť či chcete jednofarebné alebo vzorované. Podľa vzoru či farby ich potom môžeme rozdeliť dámske a pánske, hravé či konzervatívne. Ako sa hovorí, fantázii sa medze nekladú, takže si myslím, že si každá zákazníčka/zákazník nájde v širokej ponuke to svoje. Dôležitým faktorom je tiež veľkosť tampónov. Mne osobne najviac sedia okrúhle tampóny s priemerom 8cm. Sú to práve tie od 2 cosmetics. Tie mi najlepšie sedia do ruky a svojim tvarom krásne kopírujú moju tvár. V ruke sú poddajné a práca s nimi je pre mňa prirodzená. Vďaka svojej veľkosti pokryjú väčšiu časť tváre, takže čistenie pleti mám raz-dva hotové.

Ako sa o ekologické odličovacie tampóny starať?
Opäť závisí od zvoleného typu. Mne sa ale osvedčilo po použití z tampónu vymyť v teplej vode zvyšky kozmetických produktov a špinu, následne tampón ešte raz pre dočistenie preprať v rukách s použitím prírodného mydla a nechať ho voľne uschnúť. Každý tampón takto používam zhruba dva-tri dni a potom ho zaradím medzi prádlo, ktoré čaká na pranie. Pri praní v práčke sa riaďte pokynmi výrobcu, vo všeobecnosti ale platí, že sa tampóny perú na bežnom pracom programe pri 40°C. V prípade silného znečistenia môžete pri tých šitých zvoliť aj 60°C. U háčkovaných tampónov je odporúčaná teplota 30-40°C. 

zdroj fotografie: instagram Život bez odpadu


Koľko tampónov budete potrebovať a koľko stoja?
Túto otázku som už jemne načrtla v predošlom odstavci. Všetko to závisí od toho, ako často periete alebo plánujete prať. Asi nikto z nás nebude púšťať poloprázdnu práčku s pár tampónmi. Nakúpte si preto toľko tampónov, aby ste ich stíhali prať spolu s ostatným prádlom, samozrejme by ste v čase prania mali mať vždy nejaký ten tampón - dva v zásobe, kým tie ostatné budú zavesené na šnúre schnúť. Ja som napríklad začala s 5 tampónikmi, v súčastnosti ich mám ale viac a to práve preto, že experimentujem s rôznymi druhmi. Keďže najčastejšie používam tie z bavlneného úpletu, ich zásoba je u mňa o čosi väčšia, v súčastnosti mám asi 15ks, ale to aj preto, že niekoľko kusov mám permanentne v kozmetickej taštičke, ktorú so sebou brávam na služobné cesty a dovolenky. Okrem týchto 15 úpletových tampónov mám ešte asi 8ks froté tampónikov a 2ks háčkovaných.

zdroj fotografie: instagram twocosmetics.sk

Ak vám smiem poradiť, kúpte si na začiatok jedno balenie opakovane použiteľných zero waste tampónov od Two cosmetics. To obsahuje 7 kusov, takže na každý deň máte jeden kus. Ak nebudete stíhať prať, dokúpte si ďalšie balenie alebo zájdite do najbližšieho bezobalového obchodíku, určite zistíte, že si v ňom viete kúpiť zero waste odlíčovacie tampóny aj na kusy. Navyše práve v takýchto bezobalových obchodíkoch býva na výber z mnohých farebných variant a vzorov. Aj moje najveselejšie tampóny som si zadovážila práve v bezobalovom obchodíku Odváž(e)ne tuto u nás v Prešove, ktorý určite poznáte z môjho instagramu.

Čo sa týka ceny, tá sa mi spočiatku zdala vyššia než by som chcela, ale rýchlo som si uvedomila, že mi to v konečnom dôsledku ušetrí kopec peňazí. Ak vezmem v úvahu, že som predtým mesačne minula aj 100ks vatových tampónov, pričom cena za balenie bola 2€, tak sa naozaj oplatí investovať tých pár eur do tampónov, ktoré viem opakovane použiť a vydržia mi niekoľko rokov. Napríklad spomínané balenie 7ks zero waste tampónov od 2 cosmetics kúpite za skvelú cenu 6,50€. Toľko by ste minuli na klasické tampóny za tri mesiace, avšak tie sú neekologické, zaťažujú prírodu a navyše sú častokrát bielené chlórom. Takže podľa mňa investícia naozaj zanedbateľná. Prinajhoršom si teda dáte o jednu pizzu menej ;-)

zdroj fotografie: instagram by.nela

Pokiaľ ide o tampóny predávané na kusy, tie kúpite zhruba v cenovej relácii 1€/kus. Samozrejme závisí od predajcu. Napríklad froté tampóny by.Nela stoja 0,70€ / kus. Háčkované tampóniky značky Život bez odpadu sa predávajú za 1,20€ / kus. No a moje milované tampóny z bavlneného úpletu, ktoré som kupovala vo veselých prevedeniach v našom bezobalovom obchodíku, stoja 1€ / kus. 



Súťaž na záver
Ako som vám v úvode tohto článku sľúbila, jedna z vás odo mňa získa skúšobnú sadu zero waste odlíčovacích tampónov. Táto sada pozostáva z 5ks rôznych druhov odlíčovacích tampónikov a pre jej získanie stačí urobiť jediné - napísať mi, prečo ste sa rozhodli žiť ekologickejšie...

Teším sa na vaše odpovede! Na konci októbra vyberiem jednu z vás, ktorá bude môcť na vlastnej koži otestovať znovu-použiteľné odličovacie tampóny. Ak ste zvedavé na vzory zero waste odličovacích tampónov, ktoré sa v balíčku nachádzajú, tak vedzte, že je naozaj veselo ladený - obsahuje totižto dva ciky-caky odličovacie tampóny z dielne by.Nela, ďalej dva kusy okrúhlych odličovacích tampónov od 2SIS cosmetics - jeden žltý a druhý melónikový, no a na záver jeden béžový háčkovaný tampón z obchodíku Život bez odpadu.

Edit 1.11.2019: Súťaž ukončená, srdečne blahoželám komentáru č. 3


16 komentárov:

  1. Tak hlavne ma zaujali tie tampóny, rada by som ich vyskúšala... "Ekologicky" sa snažím žiť už dlhšie, mám to tak nejak v hlave ako zverofilka a prírodofilka :D ale teda ako v čom, nie vždy sa mi to darí, napríklad v kozmetike mám v tomto veľmi veľké medzery :D Takže si myslím, že začať odličovacími tampónikmi je ten najlepší začiatok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa tiež snažím, ale zas nejdem úplne slepo len touto cestou. V pleťovej, telovej a vlasovej kozmetike si myslím, že som už našla prírodné alternatívy, ktoré mi naozaj vyhovujú a spĺňajú všetky moje očakávania, ktoré som mala aj pri konvenčnej kozmetike, ale na druhú stranu pokiaľ ide o dekoratívnu kozmetiku, tak tam som zatiaľ nenašla prírodnú alternatívu, ktorá by mi vyhovovala kvalitou a cenou.

      Odstrániť
  2. Ja som skusala odlicovacie tampony od dvoch znaciek 2SIS - co teraz pozeram, ze je najnovsie premenovane na Two Cosmetics a od Vilibaldo. Z tejto skusensoti som si zostavila i kriteria. Odlicovaci tampon musi byt pouzitelny obojstranne (cize vylucujem tie, ktore maju jednu stranu z pestrej latky) a uz pri nakupe si vsimam, ci netrcia nitky a kvalitu sitia. Dost som sa totiz sklamala u 2SIS. Vydrz velmi kratka, pouzitelne len z jednej strany. Po tomto druhu odlicovacich tamponov by som uz veru nesiahla. Vilibaldo - recenzia su ovela lepsie. Dokupila som si dokonca i dalsie balenie. Cize suborne mam uz teraz 20 kusov :-) V rukach ich neperiem. Jednak sa nevycistia dokonale a jednak treba pouzit horucu vodu, co pali prsty a jednak tiez je podla mna neekologicke spotrebovat take mnozstvo vody. Periem ich v pracke s bielym pradlom, pricom na ne este pred pranim nastriekam odstranovac skvrn od Frosh - co je eko cistiaci prostriedok. Preto mam i 20 kusov, aby som nemusela tak casto prat. Po oprati a vysuseni ich este zehlim, aby som ich dezinfikovala. Takze z mojej strany spokojnost. Markantne som znizila spotrebu papierovych tamponov. Tie uz pouzivam len na nanasenie tonika. Toto neviem nahradit niecim inym zatial.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja síce odlicovacie tampony nepoužívam lebo sa nelicim ale je to uplne super že sa uz aj v kozmetike zacinam rozmyšľat ekologicky. Ja zas pouzivam na striedacku latkove plienky a ekologicke jednorazovky a skusam aj s malou bezplienkovu komunikaciu no akosi sa nedari al e nevzdavam to. Co sa môjho ekologickeho cutrnia tyka pouzivam jemnejsiu drogeriu ktora nezatazuje ani prirodu ani detsku pokozku, triedim odpad, nakupujem ak sa da v bezobalovych obchodikoch, capujem drogeriu. Znovu pouzivam co mam doma snazim sa co najmenej nakupovat hlavne veci ktoré nepotrebujem, a veci ktoré mam doma a nepouzivam daruvavam dalej... a snazim sa svoje deti takisto vychovavat v laske k prirode. Nie je to vela ale stale objavujem nove a nove vychytavky ktoré nezatazuju okolie. Apropo aj vďaka tvojim radam viem ako na ekologickejsiu kozmetiku. Ďakujem...
    A chvalim novy šat tvojho blogu kde sa stále rada vraciam ak zrovna nie je v rekonštrukcii.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To objavovanie nekonečných eko možností ma na tom všetkom baví asi najviac :-)

      Odstrániť
  4. U mňa to prišlo postupne, ale asi najväčší zlom u mňa nastal po otvorení obchodíku Bezobalis v Trenčíne a odkedy ich sledujem aj na sociálnych sieťach, stále viac mi je táto myšlienka sympatickejšia. Tento typ odličovacích tampónikov chcem už dlhšie vyskúšať, ale stále som sa k tomu nedokopala :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Strašne ma teší, že sa postupne otvárajú nové a nové obchodíky, takže konečne nie je všetko len v BA, ale aj my ostatní máme možnosť dostať sa k eko vecičkám :-)

      Odstrániť
  5. Ekologicky sa snažím žiť už 10 rokov :) Triedenie odpadu mi príde ako samozrejmosť, aby sme sa nezahltili v odpadkoch a neohrozovali všetko živé. To isté používať opakovateľne vlastné tašky na nákup. Pre seba a rodinu sa snažím sa nakupovať bio potraviny z miestneho bio obchodu, ktorý je čiastočne bezobalový, dováža zeleninu a pečivo z okolia. To čo dávame do svojho tela by malo byť čo najkvalitnejšie a mali by sme podporovať miestne hospodárstvo. Ako ďalšie mi prišlo zbytočne ubližovať pokožke chémiou, ktorá sa dostáva hlbšie a môže sa hromadiť v tele. Zlé je jesť z chemicky umytých tanierov, na ktorých je neviditeľný chemický povlak. Mať na sebe oblečenie, ktoré sa perie v chémii a vždy na oblečení niečo zostane. Oblečenie čo nevyužijem dám charite. Ďalej sa ku mne dostali i čistiace prostriedky do domácnosti, pri práce s nimi nemusím cítiť nepríjemné chemikálie a neubližujem životnému prostrediu. Doteraz som nepostrehla, že existujú i viackrát použiteľné tampóny na odličovanie. Používam tie na jedno použitie z bio bavlny. Takže otestovať takéto by bolo super :) Možno mám aj v inom medzery, ako byť ešte ekologickejší človek, tak sa budem tešiť, že sa to trebárs na tomto blogu dozviem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím sa priznať, že práve tie obchodíky s lokálnymi potravinami mi v mojom meste akosi chýbajú. Máme tu myslím jeden či dva farmárske obchody, ale je pravda, že v nich človek nezoženie všetko na čo je už zvyknutý. Ozaj je ten eko život aj o tom veľa vecí si možno odpustiť. V tomto smere sa aj ja musím polepšiť. Ďakujem za inšpiratívny komentár :-)

      Odstrániť
  6. Ja som sa rozhodla preto žiť ekologickejšie, pretože som sledovala veľa ľudí na Instagrame ako sa snažia znížiť odpad na našej planéte. Strašne ma to zaujalo a páčilo sa mi to a tak som sa rozhodla ísť do toho aj ja. Snažím sa redukovať menej odpadu približne 4 mesiace a som rada, že som tak spravila. Nielen že ma to baví, našla som mnoho nových vecí o ktorých som ani nevedela, že existujú a ešte k tomu pomáham aj našej planéte. Bolo to super rozhodnutie��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Instagram je v tomto smere naozaj skvelý zdroj inšpirácie. Vždy na ňom nájdem nové spôsoby ako žiť viac eko :-)

      Odstrániť
  7. Ja sa snažím žiť ekologickejšie, lebo mám rada našu planétu a chcem, aby na nej žili v poriadku aj moje deti, ktoré raz možno budem mať �� A minule pri odličovaní mi napadlo, že aj odličovacie tampóny určite vytvárajú zbytočný odpad a začala som sa pozerať po takýchto tampónoch, ktoré sa dajú používať stále dookola a určite si nejaké zaobstarám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to odličovanie naozaj vytvára nesmierne množstvo zbytočného odpadu. Keď si vezmem že som kedysi denne vyprodukovala aj zo 10 tampónikov.. Uf, nechápem ako som tak mohla žiť.

      Odstrániť
  8. Rodičia ma odjakživa viedli cestou lásky k prírode. Pre mňa bolo vždy akosi prirodzené, že sa máme správať k prírode ohľaduplne a s úctou. Nikdy by ma ani len nenapadlo, žeby som hodila nejaké odpadky mimo koša, len tak na zem, (teda možno okrem nejakého ohryzku od ovocia  ). Od kedy sa u nás začal separovať odpad, tak ho doma separujeme. U nás sa len tak niečo nikdy nezahodí, vždy tomu nájdeme nové využitie, opravíme alebo darujeme. To ma od detstva posúvalo v živote ďalej k tomu, že som sa snažila kupovať už len prírodnú kozmetiku a používať takúto drogériu. Planéta Zem je len jedna a tak ku nej i pristupujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je fantastické, že už rodičia na to mysleli pri tvojej výchove. Je to naozaj pravda, planétu máme len jednu a mali by sme sa o ňu starať najlepšie ako vieme :-)

      Odstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)