2. novembra 2015

Hľadám kvalitné kozmetické štetce! Bude to Sigma, Zoeva, Real techniques, Hakuro, Bh cosmetics alebo Petra LovelyHair?

Ahojte, priatelia :)

Možno niektorí viete, možno ani nie, ale už nejaký ten piatok pokukujem po profesionálnych kozmetických štetcoch. Pravdou je, že to nie je vôbec lacný špás a pre nás nepracujúcich a štetcovo málo skúsených ide o skutočnú výzvu a beh na dlhú trať. Keďže doma už mám pár desiatok kozmetických štetcov, viem zhruba odhadnúť, ktoré z nich používam najčastejšie a ktorých som sa v živote ani nedotkla. Všetko sú to ale lacné štetce z drogérie.

Tak napríklad štetce na očné tiene mám prevažne od Essence, štetec na púder a lícenku od KillyS a menšie štetce rovnakého typu od Catrice, ktoré využívam hlavne kvôli ich praktickosti pri cestovaní alebo keď si beriem líčenie do kabelky. Menej často siaham po štetcoch Giordani Gold od Oriflame či obojstrannom štetci na tekutý make-up a púder od H&M, no a takmer vôbec nevyužívam svoju sadu 20 či 30 kozmetických štetcov, ktorú som dostala od maminy. Vlastne ani neviem prečo ich používam tak málo, pretože hoci sú made in China, niektoré z nich sa dajú úplne v pohode použiť. Vôbec si nemyslím, že drogérkové štetce stoja za prd. Niektoré mám vážne rada a používam ich roky a sú stále v rovnakom stave ako keď som ich kúpila a obyčajnej mladej kočke či žene bohate postačia. Avšak kvôli blogu a aj kvôli mojej vášni pre dekoratívnu kozmetiku som sa rozhodla, že je čas trochu intenzívnejšie zapracovať na mojich zručnostiach a k tomu sú potrebné aj kvalitnejšie produkty. Kde inde teda začať, ak nie práve pri samotnom základe, ktorými štetce nepochybne sú? Tak som sa teda jedného dňa pustila do pátrania po TOP kozmetických štetcoch a o tom vám dnes porozprávam. 

zdroj obrázku


Prvé dôležité rozhodnutie
Zo všetkého najskôr bolo potrebné uvedomiť si, čo vlastne hľadám, aké štetce potrebujem, čo chcem s nimi robiť... Keďže už som "veľká žena" a pomaly ale isto objavujem zákutia kontúrovania tváre, rozjasňovača a iných vychytávok, ktoré som doposiaľ v líčení neaplikovala, potrebujem svoju zbierku štetcov rozšíriť o nové tvary. No a zrovna originálne, značkové a kvalitné štetce pre profesionálov vedia byť v tomto smere obrovským pomocníkom. Na druhú stranu kvôli obmedzenému rozpočtu nemôžem hneď do štetcov vraziť 200 či 500 euro a preto som sa rozhodla pre kúpu nejakej základnej, menšej sady - povedzme tak 8-10 štetcov, zato ale v lepšej kvalite. Treba však podotknúť, že už tento prvý krok je strašne individuálny, pretože každá sa líčime inak, každá používame iné produkty, niekto tekutú lícenku, niekto krémovú, niekto kompaktnú, niekto sypkú.. Chápete ako to myslím. Takže nie len v tomto kroku, ale v podstate počas celého procesu výberu kozmetických štetcov treba myslieť na to, čo VY potrebujete. Ja v tomto článku opisujem to čo som ja vyžadovala, ale rozhodne to neberte dogmaticky. Nejde mi vôbec o to povedať vám, že táto sada je najlepšia a tamto je šunt. Absolútne nie. Konieckoncov ich doma zatiaľ ani nemám, takže nemôžem súdiť. Chcem vám len opísať čím všetkým som prešla než som definitívne vložila štetce do virtuálneho košíku. :-)

zdroj obrázku

zdroj obrázku


zdroj obrázku

Výber značky
Tak toto bola asi najťažšia časť celého rozhodovania. Nakoľko sa pohybujem v blogerskom svete už nejeden rok, značky kozmetických štetcov ako Real Techniques, Hakuro, Zoeva či Sigma počúvam doslova na každom kroku a teda viem, že ide o najobľúbenejšie a najlepšie značky. Aby som pravdu povedala, žiadna z kolekcií štetcov Real Techniques ma dizajnom príliš nezaujala a Sigma je pre mňa zase cenovo nedostupná, aj keď teda ich Color Pop Brush Kit vyzerá božsky, len keby tak obsahoval viac štetcov. Pred istým časom, keďže ja som ako vidíte človek prudko vizuálny, mi do oka padli aj dizajnovo veselé kozmetické štetce BH cosmetics. Tiež sa musím priznať, že sprvoti som sa v domnienke, že ušetrím pár desiatok eur, pohrávala s myšlienkou, že by som si zaobstarala kozmetické štetce Petra Lovely Hair (ďalej pod skratkou PLH). Veľa mladých dievčat po nich rado siaha práve z toho dôvodu, že sú navrhnuté hádam najznámejšou českou beauty blogerkou PLH a človek tým pádom očakáva vyššiu kvalitu za prijateľnú cenu. Asi najväčšou pomocou pri rozhodovaní medzi značkami, mi bol článok o zbierke kozmetických štetcov na webe Ilovemakeup.cz. Dočítate sa tu o všetkých možných typoch a výrobcoch štetcov, môžete si prezrieť krásne detailné fotografie štetcov uložených vedľa seba, vidíte a viete si porovnať dĺžku chlpu, tvar štetca, kvalitu zastrihnutia atď.. Čo ma potešilo hádam najviac je, že článok obsahuje porovnanie master sady spomínaných Petra Lovely Hair štetcov so Zoeva štetcami. V závere článku potom nájdete ešte niekoľko otázok od čitateliek, takže ďalšie info navyše. Článok je výborne napísaný, zrozumiteľný aj pre laikov ako som ja a nechýba mu zhrnutie a uvedenie najkvalitnejších štetcov daného typu. Pri čítaní článku som si vďaka tomu mohla na papier zapisovať pri každom type štetca najlepšie hodnotenú značku a tým som dospela k záveru, že si budem vyberať medzi štetcami značiek HAKURO a ZOEVA. Plus, nečakane dobre obstáli PLH štetce v porovnaní so Zoevou, takže som mala o dôvod viac omrknúť aj túto pomerne novú značku...
zdroj obrázku


zdroj obrázkov

zdroj obrázku


Cena profesionálnych kozmetických štetcov
Verím, že nie som jediná, kto sa zaujíma a rozhoduje aj podľa ceny produktu. Predsalen je logické, že si nebudem kupovať niečo, na čo nemám. Práve preto som musela zamávať na rozlúčku štetcom Sigma - sú pre mňa v tejto chvíli pridrahé. Začala som teda pozerať po cenovej kategórií, ktorú si môžem dovoliť a do ktorej som ochotná investovať. Keď som sa teda konečne rozhodla, že si budem vyberať spomedzi značiek Zoeva, Hakuro a PLH a že si nechcem kupovať štetce po jednom, ale chcem nejakú sadu štetcov, na rad prišlo porovnanie cien. Človek by si povedal, že je to ľahká matematika, ale ono nie je. Predsalen tie sady štetcov jednotlivých značiek sa líšia ako počtom, tak i typom štetcov. Takže sa nerozhodnete za päť minút či kúpiť štetce PLH za 70€ alebo Zoeva štetce za 65€. Pri mojom výbere to bolo tak - v prípade PLH by som si musela kúpiť sady dve - jednu na oči a jednu na tvár, čo ma dostáva na cenu nejakých 72€ (vrátane puzdra na štetce) a tu som sa zamyslela - mám si kúpiť neoťukané Petra Lovely Hair štetce za 72€? Veď to si rovno môžem kúpiť vyhlásenú Zoevu za 65€, čo znie rozhodne lepšie a ešte na tom ušetrím. Ale ten rozdiel je práve v tom, že od Zoevy budem mať osem štetcov a od Peti dvanásť, čiže za ten 7€ rozdiel mám ďalšie 4 štetce a to vôbec nie je na škodu. No a zase sme ale pri tom, že typy štetcov tiež nie sú v každej sade úplne totožné. Takže matematika-nematematika, či chceme alebo nie, musíme sa vrátiť k požiadavkám konkrétnej ženy, aké všelijaké štetce potrebuje. Ako som už zmienila vyššie, mne síce stačí len nejaký ten štetcový základ, pretože niekoľko desiatok štetcov už doma mám, ale zároveň požadujem, aby štetce boli tak trochu aj umeleckým dielom, aby mi vydržali aspoň zopár rokov, aby štetiny boli kvalitne zasadené , aby mi značka bola sympatická atď. No a v tomto smere u mňa skrátka vyhráva Zoeva Bamboo set vol. 2.
zdroj obrázku

zdroj obrázku

Prečo nie Hakuro? Prečo nie Petra lovely hair?
Keďže profesionálne štetce na líčenie od Zoevy a od Hakura sú hodnotené viacmenej rovnako, je to už len o tých sympatiách k produktu, o jeho dizajne, čo sa vám osobne viac páči, čo vás zaujme. Hakuro som vylúčila z jedného jediného dôvodu - nepáči sa mi čierne prevedenie štetcov. Pripadá mi nudné, tuctové, nezaujímavé. Čo sa týka PLH, tak vám nebudem klamať - z dosť veľkej časti musím povedať, že mi Petra Lovely hair kozmetické štetce pripadajú tiež dosť tuctovo a viem, že nie som sama. Chápete, jednoducho každý druhý neznačkový štetec z Aliexpress či Ebay vyzerá ako čierne Hakuro či naopak biele PLH. Aj keď teda Petra vo svojom videu vysvetľuje práve ľuďom s názorom, aký mám aj ja, že jej štetce teda nie sú žiadny ebayacky šmejd (nikdy som netvrdila, že sú), že síce sa teda vyrábajú v Číne, ale údajne vo farbike, kde svoje štetce vyrába aj MAC, Bobbi Brown a Make Up For Ever (no dobre, veď ja jej to vôbec neberiem, ale na druhú stranu to nie je zárukou kvality, keďže všetci dobre vieme, že výrobca vám vyrobí vec v kvalite akú vy chcete a za akú si vy zaplatíte, takže oháňať sa inými značkami je absolútne smiešne a obstojí asi iba pri neskúsených alebo naivných zákazníkoch, ktorí nevedia ako fabriky fungujú), ale za mňa proste nie sú ničím výnimočné. Nevidím v nich proste tú hravosť, ktorá by ma na nich bavila. Predstavte si napríklad profi štetce Bold Metals od Real Techniques - je to skrátka niečo absolútne nové, niečo inovatívne, niečo výrazné, niečo čo vás zaujme. Nehovorím samozrejme, že čierne Hakuro či biele PLH štetce sú škaredé, ale skrátka bambusový set od Zoevy ma očaril tak nejak najviac z tejto finálnej trojice. Ďalšou prkotinou, ktorá je pre mňa predsalen plusovým bodom pre Zoevu je, že štetce nie sú označené len ničnehovoriacim číslom, ale máte na nich uvedené aj to, na čo sú určené. Pre štetcových laikov či líčiacich začiatočníkov je to dosť veľká pomôcka. Aj tu by som však zdôraznila, že sa takýchto "pravidiel" či "návodov" netreba striktne držať za každú cenu. Jednoducho používajte štetec na to, na čo vám najlepšie vyhovuje. No a z trocha menšej, no stále dosť podstatnej miery ide o tie sympatie. A teraz nemyslím sympatie k Petre ako osobe či blogerke, ale k tomu ako prezentuje svoju značku. V mojom prípade dôvodom, prečo som sa nakoniec definitívne rozhodla nepodporiť Petrinu značku, bola aféra, alebo konfikt alebo skrátka priživenie sa Peti Lovely Hair na jej spolupráci s DM drogériou, kedy vo svojej recenzii na Ebelin štetce všetky alebo väčšinu týchto štetcov absolútne sprdla a na úkor nich si vo videorecenzii nadrzovku odprezentovala vlastnú značku, ktorú samozrejme vychválila do nebies aká je superúžasná. Je mi jasné, že asi nikto z nás by nehanil vlastnú značku, s ktorou si dal kopec práce, ale jednoducho urobiť niečo takéto zrovna v sponzorovanom videu mi pripadá strašne ale strašne nevhodné. Ak by šlo o porovnanie 3-4-5 značiek štetcov, tak to beriem všetkými desiatimi. Ak by bolo video čiste o Ebelin štetcoch a tie by všeobecne sprdla, tiež je to v poriadku. No ale toto mi proste nepripadalo ako nič iné, než hnusné priživenie sa na vlastnom sponzorovi v štýle "Toto je na prd, kúpte si moje, moje sú skvelé". Podľa mňa je to skrátka neetické, povedala by som, že je to hyenizmus robiť si reklamu na niečom, čo dostanem zadarmo a len ma utvrdilo v mojom negatívnom názore na Petru. V podstate to vidím úplne rovnako ako to opisuje Lili vo svojom videu. No a aj keď Petrine štetce sú možno zrovnateľné so Zoevou, tak proste je to zrovna táto drobnosť, táto malichernosť, kvôli ktorej oželiem tých jej pár štetcov navyše a svoje peniaze dám inej značke. Ale zase nie je to jediný dôvod, prečo som sa rozhodla ako som sa rozhodla. Vravím, ide mi o zloženie sady, o cenu, o balenie, o vzhľad a až niekde na konci sú takéto detaily ako sympatickosť a meno značky. Je to samozrejme môj pohľad. Ak vám to príde v pohode a kóšer alebo ak vám to nepripadá ako priživovanie sa na niekom, tak vám to neberiem. Mne to normálne teda neprišlo a nebudem to podporovať.

Záver
Môžem zodpovedne prehlásiť, že výber profesionálnych kozmetických štetcov je otázka nie niekoľkých dní, ale niekoľkých týždňov. Ja som to mala o to ľahšie, že už mám vytipované blogerky, ktorým dôverujem a preto som vedela kde hľadať recenzie. Pozerala som si stovky fotiek, prešla desiatky eshopov, prečítala a napozerala nespočetné kvantum recenzií a nakoniec som vsadila na inštinkt a objednala Zoeva štetce. Pevne verím, že som sa rozhodla správne a že si mojich nových chlpáčov budem užívať do posledného chlpu (hlavne nech už sú doma).

Linky, ktoré vám môžu pomôcť
Ako bonus prikladám ešte pár odkazov na stránky, ktoré som počas môjho výberu štetcov prešla. Sú to recenzie, videá, články, eshopy, fotky, proste čokoľvek na čo som natrafila a čo som preštudovala pred tým, než som si definitívne zvolila vegánske profesionálne štetce Zoeva Bamboo set vol. 2

Recenzie:
I love make up: Speciální článek o štětcích Hakuro
I love make up: Všechny moje kosmetické štětce, ktoré jsou ty nej? 
I love make up: Zoeva Bamboo Set vol. 2
I love make up: Hakuro štětce H50, 55, 70, 77, 64
I love make up: Zoeva Rose Golden vol. 2 luxury set
I love make up: Real Techniques Bold Metals Collection 301 flat contour
I love make up: Yves Rocher Zéro Défaut produkty + štětce
I love make up: Express kabuki, tulipánový a konturovací štětec Petra Lovely Hair
I love make up: Nanshy bíla sada štětců masterful collection
Lipstick jungle: ZOEVA Bamboo set vol. 2

Videá: 
Kiran Khan: Zoeva Bamboo set volume 2
Clau Chic: Tutorial y primera impresión de ZOEVA Rose Gold vol. 2
Wayne Goss: Top 10 make up brushes
GetTheLouk: Jak na štětce?
Svět podle Lu: Recenze štětců 12. díl - Štětce Hakuro / Hakuro brushes
Petra Lovely Hair: Kosmetické štětce kopie vs. originál - srovnání a recenze

E-shopy:
Zoeva.sk: Štetce/brushes/sady štetcov na líčenie
Zoeva-shop.de: Makeup brush sets
Hakuro.cz: Sady kosmetických štětců
Krasotika.sk: Sady štetcov
Pinkpanda.sk: Sady štetcov
Lovelyhair.cz: Štětce Petra Lovely Hair / Master


Krásny zvyšok dňa, priatelia

2 komentáre:

  1. Tyjo, tys to vzala teda poctive!:) Mas pravdu, dnes uz je na tom Sigma cenove docela drsne, ja si od nich kupovala stetce nekdy pred ja nevim 6 lety mozna dele a to nebyly ry stetce tak drahe... Jako zvolit Zoeva stetce je rozhodne dobry tah!:) A me moc tesi, ze ti me clanky byly uzitecne, to je fakt supr pocit:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)