13. októbra 2016

Dala som zbohom vatovým tampónom

Možno je to spôsobené pribúdajúcim vekom a možno práve ľuďmi, ktorí ma obklopujú, že v posledných mesiacoch sa snažím myslieť menej sebecky a viac ekologicky. Hoci ako takmer každá žena aj ja rada objavujem nové produkty pre krásu, ako človek sa cítim previnilo pri pohľade na moje police plné kozmetiky. Viete, každá tá plastová fľaštička s krémom či šampónom, každá úžasne farebná Curaproxka, každý odlíčovací tampón - to všetko nakoniec končí na smetisku a naša planéta s tým musí bojovať. A prečo? Aby sme sa my cítili krajšie? A nedá sa byť krásna aj bez zbytočného odpadu? Verte mi, dá. Stačí iba chcieť. 

A ja chcem - chcem krajší svet, chcem zdravšiu planétu, chcem sa pozrieť do zrkadla, povedať si, že som krásna a nemať pri tom výčitky. Chcem vedieť, že svojim konaním nikomu neubližujem a chcem byť inšpiráciou aj pre vás ostatných. Preto sa snažím každý deň nájsť spôsob ako žiť ekologickejšie, no stále plnohodnotne. Snažím sa objavovať prírodné produkty, ktoré budú rovnako účinné ako chemická kozmetika, no budú zdravšie a ideálne v obaloch, ktoré sú recyklovateľné. Zároveň sa snažím používať čo najmenej prípravkov, preto hľadám tie, ktoré majú univerzálne využitie. Chcem sa skrátka chovať rozumne, zodpovedne a ekologicky. Aj preto som si v rámci spolupráce s úžasným eshopom Bionatural.sk vybrala jeden dokonalo ekologický produkt, pri ktorom mi už dopredu bolo jasné, že si ho zamilujem. A veru tomu aj tak bolo.





Dámy, dovoľte mi predstaviť vám skvelú vegan friendly bambusovú handričku na tvár od Moroccan Natural. V súčasnej dobe sa produkty z bambusu dostávajú do popredia vďaka svojim ekologickým vlastnostiam. Sama už zhruba rok používam bambusové zubné kefky značky Curanatura a preto ma teší, že bambusových výrobkov je aj na našom trhu čoraz viac (a tým nemyslím len bambusové ponožky). Bambus má tú výhodu, že rastie neuveriteľne rýchlo, nemusíme kvôli nemu ničiť lesy, je 100% prírodný a v súčasnej dobe na našej planéte nenájdete ekologickejší materiál než práve bambus, pretože na pestovanie bambusu nie sú potrebné žiadne hnojivá ani pesticídy. Navyše bambus po zrezaní opäť rýchlo narastie, takže je reč o rýchlo-obnoviteľnom zdroji a teda o udržateľnom poľnohospodárstve a to je podľa mňa tá správna cesta, akou by ľudstvo malo ísť.

Ak by sme sa chceli baviť o výhodách bambusu, ktoré súvisia priamo s kozmetickými prípravkami, určite sa patrí vyzdvihnúť jeho antibakteriálne a antimikotické vlastnosti. A verte mi, že toto je pre našu pleť nesmierne dôležité! Veď predsa - ako by sme si mohli udržať sviežu, čistú a zdravú pleť, ak by sme si na ňu prikladali špinavé (hoci na oko čisté) produkty? A to ani nehovorím o tom, aká je táto handrička neuveriteľne jemná. Istí čas som skúšala používať 100% bavlnený uteráčik, ale to sa skrátka nedá ani porovnať. Bambus je proste bambus. Čistenie s ním nie je povinnosť ani trest, je to dar. Nedokážem dostatočne presne opísať ten príjemný pocit keď ráno vstanem, umyjem si zuby mojou bambusovou kefkou a vyčistím si tvár bambusovou handričkou. A viete čo je na nej najlepšie? Že ju môžem použiť úplne na všetko. No naozaj - najprv na pleť nanesiem čistiaci gél alebo pleťové mydlo, trocha pleť premasírujem a handričku namočím v teplej vode, priložím na tvár a gél z tváre zotriem. Handričku prepláchnem vodou a odložím bokom. Potom siahnem po pleťovom peelingu, opäť šúcham šúcham šúcham, vezmem handričku a peeling zotriem. Handričku znova prepláchnem, vyžmýkam, na kraj nanesiem malé množstvo pleťového tonika a opäť ňou prejdem po tvári. Nakoniec bambusovú handričku znova prepláchnem v horúcej vode, vyžmýkam a nechám ju voľne vyschnúť. No a večer to isté akurát s tým rozdielom, že najskôr pleť odlíčim - na to používam buď micelárny roztok alebo kokosový olej, pleť čistím prstami a hádajte čo... Áno, zotieram navlhčenou teplou handričkou z bambusu. Rovnako hravo si táto handrička z bambusových vlákien poradí aj s pleťovými maskami, takže ďalšie veľké plus. Na konci dňa handričku vyperiem v umývadle v mydlovej vode a raz týždenne v práčke spolu s ostatným prádlom. Handričke našťastie práčka nijako neublíži, hoci je hebká ako detská prdelka, je tiež odolná. Používam ju už niekoľko mesiacov, prešla si niekoľkými pracími cyklami a stále vyzerá ako nová. 


Vlastne som sa až pri jej používaní skutočne zamyslela nad tým, koľko vatových tampónov ušetrím. Len si to spočítajte - ráno som zvykla spotrebovať také 3-4 tampóny, večer ďalších 5-6, pretože sa človek musí aj odlíčiť, takže rátajme s 10 tampónmi - a to máme len jeden deň. Krát 365 dní v roku a sme na čísle 3650 vatových tampónov za rok. No naozaj - 3650 tampónov ročne a to sa bavíme iba o čistení tváre! K tomu ešte pripočítajme vatové tampóny, ktoré spotrebujeme pri odlakovaní nechtov či iných kozmetických a možno i nekozmetických procedúrach. A všetky skončia v koši a potom na smetisku. Neviem ako vy, ale ja som zhrozená.

Skutočne sa na niečom takomto nechcem podieľať keď viem, že nemusím. A ja naozaj nemusím. Už nie. A som za to nesmierne vďačná nielen kvôli tomu, že nemíňam hromadu peňazí na kúpu nekonečných zásob odličovacích tampónov a nemusím pri cestovaní stresovať s tým, koľko vatových tampónov si mám pribaliť do kozmetickej taštičky. Teším sa hlavne kvôli tomu, že som spravila ďalší veľký krok na mojej zelenej ceste. A verte mi, že sa snažím nezaháľať a postupom času nahradzujem všetky konvenčné produkty vhodnými prírodnými alternatívami. Zatiaľ sa mi darí a cítim sa vďaka tomu omnoho lepšie. Pri pohľade do zrkadla sa usmievam, teším sa z každej novej informácie, ktorú sa o prírodnej a bio kozmetike dozviem. Teším sa, že robím niečo nielen pre svoje zdravie, ale i pre zdravie planéty, na ktorej žijem. No a hlavne sa teším, že vďaka tejto mojej novej vášni spoznávam ľudí s rovnakým pohľadom na svet, ľudí, ktorí sa snažia o to isté ako ja. Je to úžasné, lebo vďaka tomu viem, že niekam patrím. Možno to nie všetci pochopia a možno si niektorí budú myslieť, že som pokrytec, lebo veď aj naďalej používam počítač, jem konvenčné potraviny a mám plnú skriňu oblečenia. A ja netvrdím, že sa títo ľudia mýlia, predsalen zmeniť život sa nedá zo dňa na deň, je to postupná zmena, pretože v prvom rade ide o zmenu v našom myslení, ale ja verím a dúfam, že už čoskoro si budem môcť povedať, že žijem naplno a v súlade s prírodou.

Hodnotenie produktu - 1* alebo môj svätý grál

10 komentárov:

  1. Ani nevieš ako ma teší, že i mladšie ročníky sa začínajú trochu prebúdzať a nie je im osud našej planéty ľahostajný. Veď stačí len tak málo. Ako píšeš, namiesto mesačného balíčka eko handričkou, bambusovými kefkami či kozmetikou ktorá neničí naše pralesy a podzemné vody. Musíme začať od seba.
    Inak ale o tejto handričke som ešte nepočula, doteraz som používala bambusové plienky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, keby som mohla, vrátim sa o pár rokov späť a dám môjmu mladšiemu ja poriadku facku, že som nezačala žiť ekologickejšie omnoho skôr. Ale ako sa hovorí - radšej neskoro, ako nikdy.

      Odstrániť
  2. Tuším som o tejto handričke raz kdesi čítala, no sama s ňou skúsenosti zatiaľ nemá, odličujem sa tampónmi, najlepšie sa mi zdajú tie z Lidlu alebo z DMky, moja spotreba je dva na deň takže myslím, že pohoda, ranné čistenie pleti praktizujem za pomoci hydratačného pleťového mydla a vody, i keď ma začína lákať konjacova špongia, ale zatiaľ ju nemám, uvidíme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som najradšej používala tampóny z Lidlu, tie veľké mi vyhovovali najviac, ale je pravda, že moja spotreba bola podstatne väčšia. Inak nad konjakovou hubkou uvažujem tiež, kamarátka si ju dosť chváli, tak sa asi nechám ukecať. Nedávno som si kúpila hubky z bambusového uhlia, ale zatiaľ ich nemám otestované.

      Odstrániť
  3. Jeee, tak ta vypadá skvěle. Nemám s ní žádnou zkušenost, ale taky bych ušetřila hodně odličovacích tamponů. Děkuji za tip a až budu zase někdy objednávat z eshopu s přírodní kosmetikou, zkusím se po hadříku podívat. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Oo, oo, oo... toto chceeem, potrebujeeem... Ďakujem veľmi za článok ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zlatúčik, toto potrebuje každá žena! Tak jednoduchá a pritom tak geniálna vec :-)

      Odstrániť
  5. dobrý nápad :) já si koupila odličovací houbičky, ale jsou hodně drsné například na oči. Vyzkouším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nad hubkami som uvažovala tiež, nakoniec som sa rozhodla pre bambusovú utierku. Je to síce do začiatku možno trošičku väčšia investícia, ale keď si človek zráta koľko minie peňazí na klasické vatové tampóny, tak je návratnosť investície do utierky veľmi rýchla. Ja ju používam doslova na všetko - čistenie, odlíčovanie, zahrievanie tváre...

      Odstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)