14. októbra 2016

Kam na bio nákupy + pár skvelých produktov

Ahojte, krásky moje :-)

Už včera sme si tak trocha našliapli na go green cestičku, na ktorú dnes nadviažeme. O tom, že žiť ekologicky znamená nielen triediť odpad, ale tiež hľadať alternatívne produkty pre našu krásu, kuchyňu a domácnosť, vám hádam nemusím hovoriť. Som človek, ktorý keď niečo robí, chce to robiť poriadne a preto pre mňa polovičatá práca neznamená nič. Ako sa vraví - buď to rob poriadne alebo to nerob vôbec. Všetkým je nám určite jasné, že veľké zmeny potrebujú čas a že práve v týchto prípadoch šoková terapia veľmi nepomôže. Ono predsalen žiť ekologicky nemusí znamenať bohvie aké veľké obmedzovanie seba samého, skôr ide o to, že informácii o ekologickom žití je neuveriteľné množstvo a človeku proste chvíľu trvá, kým ich všetky vstrebe.

zdroj obrázku



Ako to u mňa celé začalo
Nechcem sa pred vami tváriť, že ja som tá, ktorá bola od samého začiatku neomylná, pretože to by som vám klamala. Mám 25 rokov a prvých 24 rokov môjho života nebolo zrovna ukážkových - ako mnoho dievčat predo mnou, aj ja som podľahla diagnóze beauty blogerka - doma sa mi hromadili zásoby kozmetiky (niečo vlastné, niečo pochopiteľne zo spoluprác), kúpila som si čokoľvek, ak to malo pekný obal, chcela som mať nekonečnú zbierku dekoratívnej kozmetiky, chcela som skúsiť všetko nové. A splnilo sa mi to - veci už nemám kam dávať a spotrebovávať ich budem minimálne ešte aspoň pol roka, ak nie rok. Lenže postupom času som si uvedomila, že tadiaľ cesta nevedie. Uvedomila som si, že tento konzumný život ma nerobí šťastnou. Nechcem sa povyšovať nad ostatných len preto, že mám viac šminiek. Nechcem aby ma za to ľudia obdivovali, pretože na tom skutočne nie je nič na obdiv. Skôr je to sebecké a smutné. Je smutné nakupovať haldy vecí, ktoré človek ani nepotrebuje a nemá šancu ich minúť. Je to sebecké z toho dôvodu, že za každým tým výrobkom sa skrýva produkcia odpadu z výroby. A tento odpad ničí našu planétu. Ešte prednedávnom by som sa nad tým vôbec nezamýšľala, pretože by som bola zaneprázdnená kochaním sa všetkými tými výrobkami, ktoré mi zdobia police v detskej izbe. V jednom momente sa však vo mne niečo zlomilo. Neviem či to bolo zrovna v tej chvíli, kedy som na facebooku videla arogantné a povýšenecké statusy známych beauty youtuberok, alebo to bolo vtedy, keď som čítala diskusiu kde kvantum ľudí hejtovalo neznámu osobu za to, že nemá tie najdrahšie kúsky aké sa dajú na tejto planéte zohnať. S istotou však viem povedať, že taká byť nechcem. Nepáči sa mi táto konzumná doba a fakt, že dnes je väčšina blogov a youtube kanálov neskutočne komerčná, mi na radosti vôbec nepridalo. Po rokoch som skrátka chcela ísť inou cestou - lepšou, zdravšou, etickejšou.

Kto mi je inšpiráciou
Pre mnohé z vás asi nebude ťažké uhádnuť, kto má na mňa najväčší vplyv a koho si nesmierne vážim - áno, je to Barborka z obchodíku BioBeauty. Barborka mi je veľkou inšpiráciou práve kvôli jej nadšeniu, ktoré do svojej práce vkladá. Z Barborky vyžaruje neuveriteľná osobnosť - konieckoncov tie, ktoré jej obchodík poznáte, mi isto dáte za pravdu. Je to práve ona, kto mi svojimi príspevkami na facebooku pravidelne vyčarí úsmev na tvári. Je to práve ona, ktorá ide stále vpred a ktorá svoje zákazníčky nevníma ako zdroj zárobku, ale ako svoje kamarátky. Jej neskutočný osobný prístup k zákazníkovi a lásku, s ktorou sa vám venuje, by ste len ťažko našli inde. Veď posúďte samé - v koľkých obchodoch sa vám už stalo, že sa o vás personál staral ako o vlastnú rodinu? Väčšinou vás s nechuťou obslúžia a dúfajú, že budú mať zase na chvíľu pokoj. V BioBeauty to ale funguje inak. Baška pracuje s úsmevom na tvári a ochotou v srdci. Čokoľvek potrebujete, ona vám to splní. Neviete si rady? Baška poradí! Skrátka sa tu o vás starajú ako vo vatičke, pretože v BioBeauty vedia, že spokojný zákazník je verný zákazník.

Kde najčastejšie nakupujem


Začala som rozprávať o Barborke a BioBeauty.sk, takže vás asi neprekvapí, že práve BioBeauty bude môj prvý obchodík na zozname "kam na bio nákupy". BioBeauty poznám už niekoľko rokov, no až toto leto sa mi podarilo osobne navštíviť kamennú predajňu v Pezinku. Určite chápete, že vzhľadom k tomu, že bývam na opačnom konci republiky, to pre mňa bol veľký zážitok. Dovtedy sme s Barborkou komunikovali výhradne online, aj preto som sa na naše prvé stretnutie tak veľmi tešila. Myslím, že BioBeauty mi prirástlo k srdcu z veľkej časti aj preto, že som v Pezinku ako dieťa bývala a stále tam rada chodím. Tých príležitostí už síce nie je toľko ako kedysi, no raz za pár rokov sa tam objavím. Pri mojej návšteve Bio Beauty predajne som si povedala "tak toto je raj na Zemi". Všetko nádherne upravené a navrhnuté v romantickom štýle, ktorý ja nadovšetko zbožňujem. Nie je to ako bežné obchody, v ktorých čakáte kedy sa na vás zosype plný regál produktov. V BioBeauty to dýcha, atmosféra je uvoľnená, pokojná  a vy máte dostatok času rozplývať sa nad všetkou tou nádherou. Nebyť vyzbrojená mojim presným wishlistom, asi by som vykúpila celú predajňu - také je to tam krásne :-) 


Druhým obchodom, kde veľmi rada a veľmi často nakupujem, je eshop BioNatural.sk. Tento e-shop registrujem už asi rok, možno i dlhšie, ale prvé produkty odtiaľ sa mi dostali do rúk až v rámci spolupráce. To viete - som človek, ktorý keď si raz niečo zamiluje, už sa toho nepustí a obzvlášť pri internetových nákupoch mávam obavy z toho, že sa niečo pomrví, preto sa dlho držím overenej klasiky, ktorou pre mňa dovtedy bol obchod BioBeauty. Avšak po chvíli komunikácie s Bionatural.sk som sa cítila uvoľnene aj tu, osmelila som sa a pustila sa do nákupov za vlastné. Všetky moje doterajšie objednávky boli vybavené neuveriteľne rýchlo, v podstate už dva dni po objednaní mi pri dverách zvonil kuriér s balíčkom. Veľkým plusom je získavanie vernostných bodov, ktoré môžete neskôr premeniť na zľavu a časté happy hour akcie, kedy je poštovné nad určitú sumu zdarma. A tiež práve vďaka tomuto eshopu som objavila tajomstvo hennovania, za čo som im nesmierne vďačná. Bol to ďalší zlomový okamih v mojom go green živote. Od tých čias som mala neuveriteľnú chuť spoznať aj ďalšie prírodné produkty, obzvlášť tie, ktoré sú založené na ajurvéde. Bola som nadšená, nakúpila som si všetky možné i nemožné bylinné prášky na pleť i vlasy, objavila som mydlové orechy a prestala používať bavlnené vatové tampóny na odlíčovanie. Toto všetko ma priviedlo k túžbe lepšie žiť, lepšie sa starať o svoje telo a svoju myseľ. Divili by ste sa, ale nakoniec to viedlo až k tomu, že som si v kníhkupectve kúpila 300-stranovú knihu o jóge a ajurvéde. Nie je to úžasné, aký vplyv na vás môže mať pár správnych ľudí? :-)


Tretím obchodíkom, ktorý takisto veľmi veľmi veľmi milujem, je Mydlo z farmy. Ide o slovenské ručne robené mydielka prírodného zloženia pochádzajúce z bioprodukcie. Ako vyštudovaná zootechnička a beauty blogerka mám k tejto tématike naozaj blízko a som nesmierne rada, že takúto kozmetiku u nás na Slovensku máme. Uhľové mydlo z farmy s kozím mliekom ma zbavilo akné v priebehu pár dní, čo som považovala za učinený zázrak - o to viac, že si pozitívne zmeny všimlo aj moje okolie. Mydlá z farmy sú jednoznačne tými najlepšími, aké som kedy používala a tak sa nemôžete čudovať, že ich mám doma plnú krabicu. Navyše - videli ste ich prenádherné ručne robené mydelničky? Hotové umelecké diela! V blízkej dobe by som ešte rada vyskúšala balzámy na pery, pretože čo už môže byť lepšie, než čokoládový bio balzám na pery?

Ktoré značky som si obľúbila?
Je mi jasné, že obchodov s prírodnými a bio produktmi máme u nás viacero, no toto sú moje tri najobľúbenejšie. Možno by vás mohlo tiež zaujímať, ktoré značky nakupujem najčastejšie a ktoré konkrétne produkty som si zamilovala.

Asi najviac rozšírenou značkou v mojej kozmetickej výbave je slovenská Soaphoria. Myslím, že o tejto značke mi prvýkrát povedala kamarátka Julka, s ktorou som sa rozprávala o tuhých šampónoch. Soaphoriu som dlho poznala len z internetu, no asi pred dvoma rokmi som na ňu narazila na vianočných trhoch v Nitre a o rok neskôr aj u nás v Prešove. O našich minuloročných Soaphoria Vianociach som vám už písala TU, takže šup prečítať si niečo o tejto skvelej značke. Tento rok som sa zásobila ich skvelými naparovacími tabletkami a po vzore mnohých beauty blogerok som sa rozhodla podporiť rast mojich rias ricínovým olejom. Priatelia, spokojnosť zaručená ;-)

Už niekoľko mesiacov si opakovane kupujem bambusové zubné kefky značky Curanatura, na ktoré nedám dopustiť. Najprv som vyskúšala 100% bambusovú verziu, no štetinky mi prišli na môj vkus trocha tvrdšie, preto som pri druhom nákupe prešla na Health verziu s nylonovými štetinami, ktoré sú takisto plne rozložiteľné a mne osobne vyhovujú viac, hoci podľa popisu výrobcu by to malo byť presne naopak čo sa tvrdosti štetiniek týka, no ale čo už - telo si nevyberá.

Ďalšou značkou, ktorá sa u mňa vyskytuje v hojnom zastúpení, je pochopiteľne Henné Color Paris. O tom, že hennovanie som si zamilovala na prvýkrát, svedčí aj môj minulý článok, v ktorom sa dozviete všetko potrebné o henne. Najnovšie som si kúpila na vyskúšanie bylinkovú bezfarebnú hennu, ktorá by mala vlasom dodať hromadu výživných látok a tým podporiť ich rast a pochopiteľne aj objem.

Posledné na zozname sú produkty od Ayumi Naturals - ide o spomínané prírodné prášky z plodov matky Zeme, z ktorých si miešam rôzne šampóny, masky a zábaly na vlasy a pleť. Fungujú výborne, vlasy sú po nich úžasne silné a pevné. Plus sa z nich dá vyrobiť aj suchý šampón, ktorý momentálne testujem a na ktorý by mal vyjsť budúci týždeň DIY návod. Ayumi Naturals je práve tou značkou, ktorá ma priviedla k ajurvéde. Zatiaľ nie som žiaden odborník na ajurvédu, ale už teraz sa cítim spokojnejšie a šťastnejšie.

A to je práve ten hlavný dôvod, pre ktorý sa oplatí zmeniť svoje životné návyky. Väčšina ľudí si myslí, podobne ako donedávna ja, že je jedno ako žijeme, že v tom nie je žiaden rozdiel. Ale verte mi, ten rozdiel tam je a je obrovský a vy ho pocítite od prvého momentu čo prejdete na druhú stranu. Je to neuveriteľne oslobodzujúce "odpojiť sa od systému" a začať žiť v súlade s prírodou a sebou samým. Pôvodne som si myslela, že to bude veľmi ťažké a možno aj dosť obmedzujúce, ale vôbec nie. Ten dobrý pocit, ktorý zo seba máte, vás ženie neustále vpred. Okamžite pocítite radosť zo života a budete mať neuveriteľnú chuť sa o ňu podeliť so svojim okolím. A keď nájdete tých správnych ľudí, ktorí to vidia rovnako ako vy, budete prežívať ohromnú radosť, budete sa stále chcieť učiť nové veci a budete chcieť svoje poznatky šíriť do sveta tak, ako to robím práve teraz ja.


zdroje obrázkov: www.biobeauty.sk | www.bionatural.sk | www.mydlozfarmy.sk



8 komentárov:

  1. Skvelý článok! Súhlasím, vôbec to nie je ťažké a obmedzujúce. Ja som s prírodnou kozmetikou začala pred pár rokmi, ale úplne som na ňu prešla len nedávno... A áno, ten rozdiel je vidieť.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super tipy. Sama používam výhradne prírodnú kozmetiku, a odkedy mám syna si dávam ešte viac pozor na zloženie obsah aj ekológiu. Tie mydlá z farmy som nedávno objavila a nedám na ne dopustiť. Najskôr som ich kupovala iba pre syna, no časom som zistila že sú super i na moju mastnú pleť.
    A chystám sa vyskúšať tú Soaphoriu, už som počula pár recenzii na ňu a asi sa nechám ovplyvniť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je skvelé, že u synčeka začínaš ekologicky už v mladom veku. Ach, keby si len videla moje zásoby Mydiel z farmy, zbožňujem ich :-)

      Odstrániť
  3. Super článok, toto ti veľmi svedčí, písať o týchto veciach :) Ja sa v poslednom dosť dlhom čase tiež pozerám na celú túto kozmetickú vec inak a tvoje články mi veľmi pomáhajú ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, moja, to ma veľmi teší. Presne o tom blogovanie je, pomáhať jedna druhej :-)

      Odstrániť
  4. Pekný článok, tiež postupne a pomaličky prechádzam na prírodnú kozmetiku. Dokonca sa snažím kupovať hlavne našu domácu slovenskú kozmetiku a máme tu fakt dosť značiek. Momentálne mám doma dosť veľa produktov Dulcia a tiež Indulona. Niečo som už skúsila aj od Saophorie či Navie. Po tom mydle sa pozriem keďže nájsť niečo, čo nás zbaví akné je dosť ťažká vec.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, Bianka.
      Čím viac spoznávam prírodnú kozmetiku, tým viac si ťukám na čelo, prečo som s jej používaním nezačala už skôr. :-)

      Odstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)