17. novembra 2018

Šampúchy, šampuky a mydlá na vlasy... Viete ako sa v nich vyznať, ako ich správne používať a ako ich skladovať?

Príjemné sobotňajšie popoludnie, krásky moje!
Už dlhší čas si všímam, že množstvo ekologických a zero waste značiek sa púšťa do výroby tuhých šampónov a mydiel na vlasy a v podstate od prvého momentu si tiež všímam, že zákazníci sú s veľkou časťou týchto produktov spokojní, no s určitými produktami už nie. A viete vôbec, ako sa v celej tej ponuke eko umývačov vlasov vyznať? Nie je totiž šampón ako šampón! V dnešnom článku by som vám rada pomohla rozuzliť záhadu okolo toho všetkého, pretože len ten, kto vie z čoho vyberá, si môže vybrať správne :-)

Aby som pravdu povedala, sama na sebe mám vyskúšaných hneď niekoľko slovenských produktov a zopár ďalších ma ešte len čaká. Na mojej ceste objavovania som však prišla na niekoľko hlavných rozdielov, ktoré vám dopomôžu k nájdeniu toho pravého pre vás.



1. Nie je šampón ako šampón
V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že nie všetko, čo vidíte v ponuke e(ko)shopov funguje na rovnakom princípe. Často sa stretávam s tým, že zákazníčky nerozlišujú či si kúpili tuhý šampón alebo tuhé mydlo na vlasy. V ich zložení, účinkoch a teda aj v používaní je obrovský rozdiel, ktorý zapríčiní to, že buď produkt milujete, alebo ho hádžete rovno do koša.

Aby sme v tom mali jasno - tuhý šampón, nazývaný tiež šampuk alebo šampúch (ochranná známka Ponio), je produkt, ktorý na rozdiel od mydla na vlasy neobsahuje NaCl, teda chlorid sodný. Vďaka tomu je vhodnejší na umývanie vlasov. Jeho používanie je veľmi jednoduché a rýchle, v podstate stačí, ak tuhý šampón pošúchate po mokrých vlasoch alebo ho napeníte v rukách a vzniknutou penou vlasy dôkladne umyjete. Nasleduje obyčajné spláchnutie šampónu vodou a vualá, vaša koruna krásy je pripravená ohúriť svet.

Naproti tomu tuhé mydlá na vlasy fungujú na inom princípe. Ich zloženie, ako už samotný názov napovedá, je úplne iné, sú to skrátka mydlá a preto aj ich používanie si vyžaduje iné postupy. V prípade mydiel na vlasy nestačí vlasy napeniť a zmyť vodou, pretože vaše vlasy ostanú po takomto umytí mdlé, zaťažené, či dokonca zlepené a vy odídete z kúpeľne natoľko zhnusená, že druhýkrát mydlo na vlasy už nepoužijete. Plus - mydlo má zásadité pH, kdežto pokožka hlavy je kyslá. Preto jej po použití zásaditého mydla na vlasy treba túto kyslosť vrátiť.


Tak teda ako ich správne používať? Nuž, začiatok by aj bol správny - mydlo pošúchame po vlasoch alebo vytvoríme penu v dlaniach a vlasy poriadne umyjeme. Avšak pri oplachovaní takéhoto produktu z vašej hrivy nestačí použiť čistú vodu, ktorá vám tečie zo sprchy. Nakoľko pH mydiel je zásadité, t.j. má hodnotu 8,5-9,5 a pokožka hlavy má pH okolo 5, potrebujete po použití mydlového produktu pH na našej hlavičke vrátiť do normálu, čím do značnej mieri zabránite nechcenému vypadávaniu vlasov. Pri zmývaní mydiel z vlasov sa preto používa špeciálny kyslý oplach, ktorý okrem toho, že prinavráti pokožke hlavy jej prirodzené pH, navyše krásne vymyje všetky zvyšky mydlového šampónu z vlasov, čím zabráni práve tomu, aby sa vám z koruny krásy stala jedna nechutná beztvará zlepená zacuchanina. Taktiež, a čo je hlavné, kyslý oplach zároveň uzavrie povrch vlasu, ktorý je vďaka tomu zdravší, lesklejší a pevnejší. A aby som nezabudla, táto zmes by vám tiež mala pomôcť zbaviť sa lupín, takže by ste ju rozhodne mali zaradiť do svojej rutiny ;-)

Kyslý oplach na vlasy si vyrobíte jednoducho zmiešaním filtrovanej alebo prevarenej vody a bežného či jablčného octu alebo citrónovej šťavy. Množstvo tejto zmesi závisí samozrejme od dĺžky a hustoty vašich vlasov. Na jednu šálku vody sa odporúčajú 2 polievkové lyžice octa či šťava z jedného citróna, avšak podľa iných zdrojov sa dá použiť aj pomer 1:1. Tak či onak, riadiť by ste sa mali vždy samotným pH oplachu, ktoré by malo byť mierne kyslé a síce mať hodnotu 4-5. Hotový kyslý oplach jednoducho votrite do vlasov, alebo ho nastriekajte sprejom (už ako vám z hľadiska pohodlnosti a praktickosti vyhovuje), nechajte ho chvíľku pôsobiť a potom poriadne vymyte vodou. Vlasy by mali ostať nezaťažené a krásne rozčesateľné.


2. Značky, ceny, druhy, vône a ešte oveľa viac
Na našom trhu nie je problém nájsť si to pravé pre seba. Množstvo značiek ponúka tuhé šampóny v rôznych prevedeniach a za rôzne ceny. Vyberať môžete podľa svojho typu vlasov, podľa vône, veľkosti, tvaru či účinku, ktorý od šampukov očakávate. Dnes sa už do tuhých šampónov totižto pridávajú najrôznejšie látky od esenciálnych olejov cez exotické byliny a každá z týchto prísad má na vlasy iné účinky. Jedna zabráni vypadávaniu vlasov, iná dokonca podporí ich rast, zvýrazní farbu, alebo vás zbaví lupín či svrbivej pokožky.

Dokonca aj keď ide v podstate o rovnaký typ produktu, môžu sa svojou konzistenciou vzájomne líšiť. Tak trebárs šampuky od Soaphorie alebo od Indian natural hair care sú vyrobené akoby z malinkatých zlepených granuliek. Naproti tomu šampúchy od Ponia či šampuky od 2SIS alebo aj tuhé šampóny značky MusK sú v celej svojej forme jednoliate a hladké. No a šampučiky Savon mi zase akosi prirodzene pripomínajú kamienky či krehké keksíky s malými prasklinkami.

So samotnou konzistenciou produktu prirodzene súvisí aj jeho výdrž. Ako som vypozorovala, uhladené šampuky typu Ponio či 2SIS vydržia naozaj dlho. Vlastne sa vcelku čudujem, že 2SIS na obaloch svojich šampukov uvádza výdrž len na 45 použití, keďže ja ich produkt používam už 4. mesiac (vlasy si s ním umývam takmer každý alebo každý druhý deň) a minula som len polovicu produktu. Šampúchy Ponio v ich menšom prevedení mi pri každodennom používaní vydržali zhruba 3 mesiace. Šampuk od Soaphorie mi zasa robil spoločnosť približne 4 mesiace, avšak keďže je akoby granulovaný/zrniečkový, ku koncu používania sa zlomil na niekoľko častí. Tým všetkým chcem povedať, že pri výbere vhodného produktu by ste sa nemali stoj čo stoj riadiť tým, koľko gramov produktu dostanete za akú cenu. Pri určovaní toho, na koľko použití vám produkt vystačí a teda či ste ochotné doňho investovať alebo nie, veľa závisí práve od spomínanej konzistencie toho ktorého šampuku. Aj mne sa spočiatku zdalo nehorázne, že si baby z 2SIS pýtajú za svoj šampuk na 45 použití 10€ (konkurencia si pýta 4-5€), ale riskla som to a zistila som, že mi vystačí na omnoho omnoho viac použití než uvádza výrobca.


Podelím sa s vami ešte o jeden tip a síce čo robiť so šampukom alebo mydlom na vlasy, ak sa vám ku koncu používania rozdrolí (našťastie toto sa mi stalo len pri šampuku od Soaphorie). Nuž, plakať nad zlomeným šampukom určite nemusíte, pretože pomoc je veľmi jednoduchá. Stačí, ak pozbierate všetky úlomky a nasypete ich do vhodného vrecúška, napríklad ľanového. Vrecúško vám pomôže udržať kúsky šampuku na jednom mieste, no zároveň pri používaní krásne prepustí produkt a teda ho môžete spotrebovať naozaj bezo zvyšku.

Ako samé vidíte, možností je naozaj nekonečno a voľba je len na vás, takže skúšajte, skúšajte a ešte raz skúšajte a keď objavíte niečo, čo naozaj stojí za zmienku, rozhodne sa o to neváhajte s nami podeliť ;-) 

3. Ako skladovať tuhé šampóny, šampuky, šampúchy a mydlá na vlasy?
Otázka možno na prvý pohľad banálna, no vcelku podstatná. Správne skladovanie vašich tuhých šampónov a mydiel na vlasy totižto dopomôže k tomu, aby vám výrobok vydržal čo najdlhšie. Po použití produktu rozhodne neodporúčam produkt hneď zabaliť do prenosky, ktoré ponúkajú mnohí výrobcovia. Určite lepšou voľbou je nechať ho prirodzene uschnúť na suchom mieste. Ideálne na mydlovničke, ktorá má naspodku aspoň zo tri dierky, cez ktoré môže odkvapkať prebytočná vlhkosť. Aj tu však platí, že nie je mydlovnička ako mydlovnička. Aby som svojim šampuchom zaručila to najlepšie možné pohodlie, nikdy ich nenechávam položené na mydlovničke, ktorú máme v sprchovom kúte. Namiesto toho si ich odkladám na mydlovničku, ktorú som si dala na poličku pri umývadle. Vďaka tomu viem, že môj šampuk zbytočne nevlhne a nerozmáča zakaždým, keď sa ide osprchovať iný člen rodiny. Tým pádom mi výrobok dlhšie vydrží a zachováva si svoje pozitívne vlastnosti.

Vlastne pravdupovediac šampúchy a šampuky do prenosky dávam len a len pri cestovaní. A nemyslite si, že nutne potrebujete investovať do originálnej prenosky od výrobcu, aj keď uznávam, že sú naozaj krásne. Tak napríklad ja ako prenosku používam rozkošnú okrúhlu kovovú krabičku, v ktorej som si kedysi dávno kúpila kancelárske spinky. Alebo veľmi rada využívam sklenený téglik od spotrebovaného pleťového krému. Skrátka, rada veci recyklujem a nevidím dôvod vyhadzovať niečo, čomu viem nájsť iné uplatnenie a namiesto toho kupovať zase niečo iné len preto, že sa to tvári špeciálne a imidžovo :-)


4. Pýtajte si vzorky
V nejednom kamennom obchodíku alebo v eshope majú k dispozícii vzorky nielen krémov, ale aj tuhých šampónov a mydiel na vlasy. Tak napríklad žltý šampuk, ktorý máte možnosť vidieť na úvodnej fotografii, je práve vzorka šampuku značky MusK. Túto vzorku som získala vrámci krabičky krásy, ktorú vydáva obchodík BioBeauty.sk. Vzorky svojich produktov mi pravidelne pribaľuje k nákupu aj Mydlo z Farmy. Určite sa teda nebojte požiadať o vzorky aj keď možno nie sú bežne viditeľné v ponuke eshopu, najlepšie je opýtať sa priamo na výrobcu, častokrát má totižto  práve výrobca bokom odložené nejaké tie nevydarené kúsky (zväčša ide len chyby vo vzhľade produktu, menšiu gramáž alebo zdeformované balenie), ktoré buď nedáva do predaja vôbec, alebo ich ponúka za zvýhodnenú cenu, prípadne si ich necháva pre vlastnú spotrebu. Veď za opýtanie nič nedáte. A ak sa predsalen bojíte poslať správu predajcovi či výrobcovi, skúste sa opýtať niektorej z kamarátok, či náhodou daný produkt nepoužíva a či by nebola ochotná vám z neho kúsok odkrojiť :-)


5. Čítajte recenzie a nechajte si poradiť
Ja osobne mám dobré skúsenosti so šampúchmi Ponio. Táto značka ponúka naozaj širokú škálu tuhých šampónov, takže si podľa mňa vyberie každý. Pozor! Obchodné označenie "Šampúch" má zaregistrované práve značka Ponio a teda žiaden iný výrobca tento názov nesmie používať. Pri iných výrobcoch preto hľadajte alternatívne názvy produktov tohto typu - napr. šampuk alebo tuhý šampón. 

Z ďalších značiek môžem spomenúť šampuky nášho slovenského výrobcu 2SIS cosmetics, ktoré som sa pred niekoľkými mesiacmi rozhodla vyskúšať. Zatiaľ som síce mala možnosť zoznámiť sa len s levanduľovým šampukom, no ostala som naozaj milo prekvapená. Rozhodne sa nepotvrdili moje obavy z pomeru cena : gramáž : výdrž. Šampón od 2SIS používam od konca júla / začiatku augusta a momentálne (v polovici novembra) mi ostáva ešte polovica šampuku. 

Trocha horší, avšak rozhodne nie zlý, dojem vo mne zanechal tuhý šampón od Soaphorie z edície ShinyShamp. Vlastne aby som pravdu povedala, Shinyshamp bol môj prvý šampuk a ja som za túto skúsenosť nesmierne vďačná, pretože práve vďaka tomuto produktu sa vo mne zrodila láska k tuhým šampónom. Určite nechcem povedať, že by šampuk od Soaphorie bol zlý, konieckoncov v mojej recenzii som ho hodnotila veľmi pozitívne, avšak vzhľadom k tomu, že som odvtedy vyskúšala niekoľko produktov tohto typu od iných značiek, viem, že tuhé šampóny Soaphoria v budúcnosti nebudú moja prvá voľba. Každopádne za vyskúšanie rozhodne stoja!



A čo sa chystám vyskúšať v budúcnosti? Nuž, v zásuvke mám pripravených niekoľko ďalších jedincov, ktorí čakajú až príde ten pravý čas. Aby som vás ale navnadila už teraz, prezradím vám, že tešiť sa môžete na tuhé šampóny značiek Savon, MusK, Indian natural hair care a tiež na tuhé mydlá na vlasy značiek Mydlo z farmy a AlmaraSoap.

Ak sa teda rozhodujete medzi viacerými značkami či druhmi, určite môžete okrem čítania recenzií staviť aj na pomoc predajcov a výrobcov. Keďže prírodná kozmetika je vecou, o ktorú sa zaujímajú naozaj zanietení ľudia, ktorí navyše veľmi dobre vedia, čo ponúkajú, určite vám pri výbere radi poradia práve oni a vy sa (narozdiel od nakupovania v bežných supermarketoch) zaiste nebudete cítiť ako taký otravný blbec, ktorý ruší predavačku pri lúštení krížovky.

Tak a sme na konci. Pevne verím a dúfam, že som vám svojim dnešným článkom pomohla zorientovať sa vo svete prírodnej vlasovej kozmetiky a že pre vás tieto produkty už nebudú veľkou neznámou. Budem rada, ak sa so mnou v komentároch podelíte o svoje obľúbené produkty z tejto oblasti. Samozrejme ak som niečo v článku nespomenula a nie je vám to jasné, pokojne sa pýtajte. Ak budem vedieť, odpoviem. A ak nebudem, posnažím sa aspoň vygoogliť ;-)

20 komentárov:

  1. Já třeba nikdy žádný šampuk nebo mýdlo na vlasy nevyzkoušela a ani neznám moc lidí, kteří by je používaly. Vyhovují mi klasické šampony :) Ale třeba někdy vyzkouším a tento článek se mi bude hodit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam aspoň raz za život vyskúšať. Sú to skvelé produkty, ktoré stoja za povšimnutie :-)

      Odstrániť
  2. Díky za info, na koupi tuhého šamponu se zrovna chystám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fíha, nechápem ako som doteraz nezavítala na tvoj blog. A tento článok? Fakt zaujímavý, dozvedela som sa aspoň niečo nové :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za pochvalu, teší ma, že sa ti tu páči. Určite si u mňa vítaná aj nabudúce :-)

      Odstrániť
  4. Tak tento článok je skvelý. Dozvedela som sa v ňom zaujímavé informácie. Zase som o niečo múdrejšia. Ďakujem.

    Suesanqa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej, tú pochvalu si cením. Vždy sa rada podelím o skúsenosti, pretože ani ja som z neba učená nespadla a ver mi, že pri mojom prvom mydle na vlasy som tiež mala chuť vyhodiť ho von oknom... Samozrejme až o niekoľko dlhých mesiacov neskôr (zákon schválnosti, čo si budeme hovoriť) sa začali na internete objavovať informácie, že by asi bolo pri mydlách na vlasy vhodné použiť zázrak menom kyslý oplach, teda ak človek nechce mať vlasy ako jeden nechutný zlepenec... :-D

      Odstrániť
  5. Mne tieto tuhé šampóny nevyhovujú, avšak mamine veľmi sadli. :)

    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už na ne nedám dopustiť. Po tekutom šampóne siaham ozaj už len výnimočne, skôr aby som vypadla zo stereotypu alebo ak chcem veľmi vyskúšať nejaký nový produkt. Inak ostávam verná šampukom :-)

      Odstrániť
  6. Díky za prima článek :) Mě by zajímalo, jaké byly tvoje začátky s tímhle typem produktů. Četla jsem, že vlasům trvatrvá, než si "zvyknou", bylo to tak i u tebe?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za otázku. Popravde ja som nemala absolútne žiaden problém s prechodom na tuhé šampóny. Problém býva skôr keď človek prestane používať akýkoľvek produkt určený priamo na čistenie vlasov, teda pri tzv. "no poo" metóde, kedy sa klasické šampóny alebo tuhé šampóny nahrádzajú buď výlučne čistou vodou alebo napr. zmesou sódy bikarbóny, octu a vody (tých možností pri no shampoo metóde je nekonečno)... Našťastie s prechodom na tuhé šampóny problémy nebývajú, aspoň ja osobne nepoznám nikoho, kto by pozoroval nejaké komplikácie, takže určite sa nemáš čoho obávať :-)

      Odstrániť
  7. díky moc za info, právě jsem hledala nějaké info o tuhých šamponech
    www.libenanovakova.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobry den, planujem vyskusat tuhe sampony. Mam otazku, po umyti vlasov tuhym samponom potrebujem este pouzit kondicioner? Ak ano - aky? Dakujem za odpoved. Hela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň prajem :-)
      Ja osobne po tuhých šampónoch už kondicionér obvykle nepoužívam, pretože mi drvivá väčšina kondicionérov a masiek vlasy zbytočne zaťažuje a tým pádom sa mi rýchlejšie mastia. Určite teda kondicionér nie je nevyhnutný, vlasy sa dajú krásne rozčesať aj bez neho, avšak ak ste bola zvyknutá kondicionér používať, samozrejme ho pokojne môžte nanášať aj po použití tuhého šampónu. Popravde ja som sa s kondicionérmi nikdy nejako extra nekamarátila, ale dobré skúsenosti mám napríklad s prírodným levanduľovým tuhým šampónom od slovenskej značky 2SIS a k tomu ich levanduľový kondicionér, avšak aj pri ňom som sa musela nejaký čas učiť koľko ho môžem naniesť, aby mi vlasy zbytočne nezatažil. Recenziu na oba produkty nájdete tu: https://na-vlastnej-kozi.blogspot.com/2018/09/vlasy-lovender-2sis-sampuk-kondicioner.html

      Odstrániť
  9. Velmi pěkný článek :) spoustu věcí jsem vůbec nevěděla a třeba někdy využiji získané informace. Já osobně momentálně používám vše, co se týče kosmetiky na vlasy i na pleť, z Yves rocher. Neskutečně mi tyto produkty vyhovují. Ale jak se říká, má se vyzkoušet vše. Tak třeba někdy sáhnu i po tuhých šamponech.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mnohokrát ďakujem, som rada, že sa ti článok páčil :-)

      Odstrániť
  10. Ja mám rada cukrovú pivonku od Ponio. Ten mi vlasy nemastí. Vždy si však napením vlasy viac ako treba. Každopádne som s nimi spokojná.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že si článok dočítala až do konca. Neboj sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)